‘Dani antifašizma’ u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 8.2.2019. u 12:31

‘Dani antifašizma’ u Mostaru

U povodu 14. februara – Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar organizuje niz aktivnosti pod zajedničkim nazivom DANI ANTIFAŠIZMA U MOSTARU. Manifestacija će biti održana od ponedjeljka 11. do subote 16. februara 2019. godine. Centralna manifestacija će biti u subotu 16. februara kada će biti dodijeljena i februarska priznanja i upriličena posjeta Partizanskom spomen groblju. Tog dana u Mostaru se očekuje oko 2000 gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i antifašiste iz svih država nastalih raspadom Jugoslavije.

Program Dana antifašizma u Mostaru:

Otvaranje izložbe “Mostar u borbi za slobodu” i “Dana antifašizma” biće upriličeno u ponedjeljak, 11. februara, u 19 sati, u Centru za kulturu Mostar.

Tribina “Pojavni oblici neofašizma danas” održaće se u utorak, 12. februara, u 19 sati, u Kongresnoj dvorani hotela Bristol. Uvodničar će biti dr. Dragan Markovina.

Projekcija njemačkog igranog filma, „TALAS“ održaće se u srijedu 13. februara, u Kongresnoj dvorana hotela „Bristol“ u 19,00 sati.

Polaganje cvijeća na spomen obilježja palim borcima biće upriličeno u četvrtak, 14. februara:

10 sati – Spomen ploča palim borcima u Blagaju;

10.45 sati – Opine, Modna konfekcija “Zlatka Vuković”, bista Zlatke Vuković;

11 sati – Južni logor, park ispred Bolnice, bista narodnog heroja dr. Safeta Mujića;

11.15 sati – Donja Mahala, bista narodnog heroja Mustafe Ćemalovića Ćimbe;

11.45 sati – Bulevar Narodne Revolucije (kod Doma zdravlja), Spomen ilegalcu i Spomen obilježje obješenim ilegalcima;

12. 15 sati – Trg Republike (Musala), Spomen obilježje obješenim borcima Dragi Palavestri i Alici Rizikalo te biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde;

13 sati – Šehitluci;

18 sati – kuća Gojka Vukovića – Antifašističko sijelo.

U petak, 15. februara na MEMORIJALNOJ SCENI 2532 u 19,30 sati, MTM, održaće se predstava “USPAVANKA ZA MLADENKU”(Dosije Grabovica)

Centralna manifestacija “Dana antifašizma” je u subotu, 16. februara, od 11 sati, kada će biti održan svečani program, dodjela Februarskih priznanja te polaganje cvijeća na Partizanskom spomen groblju.

tačno.net
Autor/ica 8.2.2019. u 12:31