Vodoodbrana Sarajeva: Do sada više od 1.500 potpisa građana

tačno.net
Autor/ica 13.9.2017. u 09:52

Vodoodbrana Sarajeva: Do sada više od 1.500 potpisa građana

foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Građani Sarajeva, predvođeni Udrugom “Eko akcija”, nastavili su okupljanje ispred zgrade sarajevske Vlade , kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo vodoopskrbom u glavnom bh. gradu.

Prikupljaju i potpise za Otvoreni prosvjedni poziv koji će uputiti Skupštini , sa zahtjevom za sazivanje žurne tematske sjednice.

Organizatori su za N1 kazali da je za dva dana skupljeno više od 1.500 potpisa građana koji su potpisali protestni poziv. Potpisi se skupljaju svaki dan u parku ispred zgrade Vlade KS od 10:30 do 12:30 sati sve do petka kada će biti poziv predan Skupštini KS.

Izuzeto smo zadovoljni odzivom građana, ali ne i situacijom u kojoj se nalaze građani. Odziv odgovornih je nikakav i to je ono što nas mora zabrinuti. Imali smo izjave koje su nalik predizbornoj kampanji, a to je da će se biti riješeno iduće godine. Ako se ovako nastavi problem možda nikada neće biti riješen“, rekao je Anes Podić iz “Eko akcije”.

Podić je istakao da postoji opasnost da građani budu zavedeni predizbornim obećanjima.

Stanje vodosnabdijevanja u Sarajevu je katastrofalno, pored redukcija tu je i niz kvarova. Preduzeće Vodovod i Vlada KS koja je potpisala ugovor s EBRD je navela vanredno snabdijevanje vodom cisternama, ali to se ne dešava. Naprimjer, u ulici Envera Šehovića jedna gospođa nema vode 10 dana jer zgrada nema hidrofor i apsolutno nikoga nije briga za to“, dodao je Podić.

On je kazao da su ulaganja do sada bila minimalna.

KJKP Vodovd Sarajevo o infrastrukturi ne brine već 20 godina, pogotovo zadnjih pet godina. U Vodovod ode nekoliko miliona od vodovodnih nakanada, ali i to se potroši na neke druge stvari, a ne u ulaganje u infrastrukturu. Niko nije briga o našoj pitkoj vodi. Problema je mnogo kao što su nebriga o vodozaštitnim područjima, neulaganje, a voda se dijelila šakom i kapom.”

Podić je istakao da odgovornost leži na Skupštini KS.

Od njih tražimo da naprave vanrednu sjednicu i da donesu niz mjera koje bi učinile da ovakvo poslovanje vodom se ne smije nastaviti. Preduzeće ne smije biti stranački plijen.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 13.9.2017. u 09:52