“We Are Legion”: Dokumentarac o Anonymousima otkriva kako je nastao moćni hakerski kolektiv

Autor/ica 14.3.2012. u 16:38

“We Are Legion”: Dokumentarac o Anonymousima otkriva kako je nastao moćni hakerski kolektiv

“WE ARE LEGION: The Story of the Hacktivists”, naslov je dokumentarca o internetskom kolektivu Anonymous koji je ovog tjedna premijerno prikazan na filmskom festivalu South by Southwest (SXSW) u Austinu, glavnom gradu američke savezne države Teksas. 

“Za Anonymouse sam prvi put čuo 2008. godine, kad su krenuli u obračun sa Scijentološkom crkvom. Ali mislim da nitko još do sada nije pokušao istražiti i prikazati odakle taj pokret dolazi i što je on zapravo”, objašnjava režiser Brian Knappenberger motive za svoj dokumentaristički pothvat.

 

 

 

Borba protiv scijentologije stvorila je Anonymous

Borba protiv scijentologije, kodnog imena “Operation Chanology”, bila je prvi udruženi pokret internetskih “haktivista”, uglavnom okupljenih oko stranice 4Chan.org. Operacija je to u kojoj su Anonymous kao kolektiv stvoreni, a tijekom prosvjeda pred scijentološkim institucijama u Los Angelesu uvriježio se i njihov zaštitni znak – maska Guya Fawkesa iz stripa i filma “V for Vendetta”. 

Na predstavljanju dokumentarca u Austinu sudjelovao je i Gregg Housh, bivši član Anonymousa koji je u međuvremenu izašao u javnost. Housh je, kako kaže, bio prisutan u samim začecima pokreta i sudjelovao je u borbi protiv Scijentološke crkve. 

“Borimo se za korisnike interneta”

“Imao sam veliku ulogu u početnoj organizaciji i, valjda biste to mogli tako nazvati, brendiranju Anonymousa”, kazao je Housh na predstavljanju filma, prenosi KUT News. Publici su se, putem video linka, obratila i dva maskirana člana Anonymousa. 

“Borimo se za korisnike interneta. I da pokažemo ljudima kakva je naša prava moć. Svatko od vas može pomoći Anonymousima”, poručili su hakeri skriveni iza maske Guya Fawkesa.

Index.hr

Autor/ica 14.3.2012. u 16:38