Opijanje u studentskim danima utječe na kasnije pamćenje

Autor/ica 19.5.2011. u 09:40

Opijanje u studentskim danima utječe na kasnije pamćenje

Studenti koji redovito piju alkohol pod pretpostavkom da to na njih neće ostaviti nikakve posljedice zapravo uništavaju svoju dugoročnu memoriju, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Santiago de Compostela u Španjolskoj. Tulumi i opijanje utječu na hipokampus, dio mozga koji je ključan za učenje i pamćenje zato su studenti koji često piju manje učinkoviti pri učenju novih verbalnih informacija. 

– Na nova učenja mogu utjecati i neke druge varijable kao što je intelektualna razina, povijest bolesti, druge droge ili obiteljska povijest alkoholizma – rekla je voditeljica istraživanja Maria Parada. 

Struktura mozga je posebno osjetljiva na otrovne učinke alkohola bez obzira na dob.

– U posljednjih nekoliko godina, konzumacija alkohola među mladima je sve više rasprostranjena, posebice u Europi – upozorila je voditeljica istraživanja Maria Parada.

Pozornost mladih sustavno se usmjerava na negativne posljedice kao što su prometne nesreće, nasilje ili javni metež pa društvo i sami studenti nisu svjesni koliko je velika štetnost konzumiranja alkohola na mozak, zaključila je Parada.

Autor/ica 19.5.2011. u 09:40