Ustanovljena nagrada Vaclav Havel

tačno.net
Autor/ica 26.3.2013. u 17:04

Ustanovljena nagrada Vaclav Havel

Nagrada Vaclav Havel dodjeljivat će se svake godine u oktobru nekoj osobi, nevladinoj organizaciji ili instituciji koja radi na zaštiti ljudskih prava

Nova međunarodna nagrada za ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u spomen na bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela zvanično je ustanovljena u Pragu.

Nagrada će se dodjeljivati za “izuzetne akcije civlinog društva u domenu zaštite ljudskih prava”, izjavio je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Jean-Claude Mignon na svečanosti organiziranoj u sjedištu češkog Ministarstva vanjskih poslova.

Nagrada Vaclav Havel dodjeljivat će se svake godine u oktobru nekoj osobi, nevladinoj organizaciji ili instituciji koja radi na zaštiti ljudskih prava, precizirao je on.

Ova nagrada će zamijeniti Nagradu za ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, ustanovljenu 2007. godine i dodijeljenu 2009. godine “British Irish Human Rights Watchu”, a zatim  2011. godine ruskoj nevladinoj organizaciji “Odbor za borbu protiv mučenja”.

Medalja, diploma i 60.000 eura

Nagrada koja se dodjeljuje u partnerstvu s Bibliotekom Vaclav Havel i Fondacijom Povelje 77 sastoji se od 60.000 eura, diplome i medalje.

Nagradu će dodjeljivati žiri u kojem su predsjednik PSVE-a i još šest nezavisnih osoba priznatih zbog svojih visokih moralnih kvaliteta i stručnosti u domenu ljudskih prava, javlja Fena.

“Vaclav Havel je apsolutno izvanredna i karizmatična ličnost koja je duboko obilježila evropsku historiju, simbol nekoga ko se borio za ljudska prava”, naglasio je Mignon.

Tri kandidata će biti predselekcionirana na prvoj sjednici u Pragu, a laureat će biti izabran u Strasbourgu dan prije jesenje plenarne sjednice PSVE-a.

 Al Jazeera

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 26.3.2013. u 17:04