Žene osjećaju jaču bol, ali je podnose bolje nego muškarci

Autor/ica 16.3.2011. u 13:30

Žene osjećaju jaču bol, ali je podnose bolje nego muškarci

Sofisticirano skeniranje mozga pokazalo je da žene imaju intenzivnije reakcije na bol nego muškarci, otkrilo je istraživanje japanskog i britanskog tima znanstvenika. Te se reakcije događaju u dijelu mozga zaduženoga za izbjegavanje i podnošenje boli, a znanstvenici su ih uočili promatrajući mozak volontera magnetskom rezonancom. Proučavali su slike mozga 16 žena i 16 muškaraca oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva, kronične i vrlo bolne bolesti.

Tijekom aktivne boli, ženske ispitanice imale su manje aktivnosti u području mozga zaduženog za strah, a više aktivnosti u dijelu za planiranje pokreta i pripreme na bol od muških ispitanika. Kod muškaraca, dominantni osjećaj koji se pojavio uz bol, bio je strah.

– Činjenica da žene pokazuju više aktivnosti u dijelu mozga zaduženih za procesuiranje emocija upućuje na razvijen mehanizam kojim se one brane od boli – smatra voditelj istraživanja, dr. Qasim Aziz sa Instituta Wingate.

Planiraju se daljnja klinička istraživanja, kojima bi se mogla smanjiti bol kroničnim bolesnicima zahvaljujući ovim otkrićima.

24sata

Autor/ica 16.3.2011. u 13:30