Simptomi za srčani i moždani udar

tačno.net
Autor/ica 17.1.2013. u 20:49

Simptomi za srčani i moždani udar

Žene koje pate od teških migrena i vizualnih poremećaja poznatih pod nazivom aure, mogu imati veći rizik od srčanog i moždanog udara.

Znanstvenici iz American Academy of Neurology tvrde da je samo povišen krvni tlak veći pokazatelj moždanog i srčanog udara od jakih migrena s aurama.

Iako su i prethodne studije ukazivale da su migrene s aurama povezane s rizikom od srčanog i moždanog udara, one nikad prije nisu nazvane drugim najvećim faktorom rizika.

Autor studije dr. Tobias Kurth, iz američke bolnice Brigham and Women’s u Bostonu, kaže: ‘Nakon povišenog krvnog tlaka, migrene s aurom su drugi po redu pojedinačni faktor rizika od srčanog i moždanog udara. Dolaze prije dijabetesa, pušenja, debljine i rane pojave srčanih bolesti u obitelji.’

Dodaje da je rizik za žene koje imaju migrene s aurama tri puta veći nego kod žena koje imaju migrene, ali ne vide bijelo i/ili crno treperenje ili bljeskove, šarenu svjetlost i druge neobične svjetlosne poremećaje.

Druga studija American Academy of Neurology pokazuje da žene koje imaju migrene s aurom i uzimaju kontracepcijske tablete imaju veće šanse za nastanak krvnih ugrušaka.

tačno.net
Autor/ica 17.1.2013. u 20:49