Vodena dijeta

Autor/ica 18.9.2011. u 12:00

Vodena dijeta

Na vodenoj se dijeti može izgubiti pola kilograma dnevno. Međutim, ona se smije provoditi najčešće svaki drugi dan. I to ne dugotrajno, nego samo povremeno. Mi je preporučamo jednom tjedno.

Doručak
Velika čaša vode ili čaja ili prirodnog soka. Voća i sokova možete jesti i piti koliko god želite.

Tijekom prijepodneva
Velika čaša vode, čaja ili prirodnog soka. Nekoliko plodova voća, po mogućnosti kombinirajte različite vrste. Ovisno o dobu godine, najviše vode sadrže: jesen/zima: grožđe i citrusi; proljeće/ljeto: dinja i lubenica.

Ručak
Velika čaša vode prije jela i čaj nakon jela. Jelovnik se sastoji od sirovog povrća na salatu u količini po želji, s dodatkom octa, ulja, limuna i začina po želji. Salati možete dodati i masline. Smijete jesti bilo koju vrstu sirovog i konzerviranog povrća: šparoge, artičoke, celer, zelenu salatu, mrkve, paprike, krastavce, luk, kukuruz, sojine izdanke, rajčice, endiviju…

Užina
Velika čaša vode ili čaja ili prirodnog soka. Čaša mlijeka ili jogurt ili 30 grama sira ili 1 komad voća.

Večera
Popijte čašu vode prije i šalicu čaja nakon jela, 100 grama mesa (piletina, teletina) ili 150 grama ribe (oslić) ili jedno jaje s povrćem i voćem.

Oprez: Dijetu nikako ne smijete provoditi tijekom cijelog tjedna jer će izazvati gubitak ravnoteže tvari u organizmu. Smije se provoditi najčešće svaki drugi dan. I to ne dugotrajno, nego samo povremeno.

Važno: Pijte barem 8 čaša vode dnevno, a prehrana mora biti bogata namirnicama koje sadrže puno vode kao što su voće i povrće.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.

Preuzeto s: Ordinacija.hr

Autor/ica 18.9.2011. u 12:00