Senf – neočekivani eliksir zdravlja i dugovječnosti

Autor/ica 17.2.2012. u 09:40

Senf – neočekivani eliksir zdravlja i dugovječnosti

Zaboravite na kečape, majoneze te ostale masne i zašećerene umake. U svega tri kalorije po žličici senfa “kupujete” prirodni eliksir protiv upala, bolova i raka.

Možete li zamisliti pravi hot dog bez senfa? Iako masni hot dog doista ima malo toga zajedničkog sa zdravom i uravnoteženom prehranom, senf je jedna od tih stvari. Iako su kečap i majoneza popularniji namazi, kako u svijetu, tako i kod nas, senf se posljednjih godina sve jače počinje nametati kao zdrava i ukusna alternativa ovim klasičnim, nezdravim namazima. Zbog čega je tomu tako i na koji sve način senf pozitivno utječe na naše zdravlje? Čitajte dalje i saznajte sami.

Što je senf?

Kiselkasta žuta pasta koju većina ljudi zove senfom proizvodi se iz sjemenki biljke gorušice. Kako bi se stvorio ovaj začin prvo je potrebno samljeti sjemenke gorušice, te se onda taj prah pomiješati  vodom, octom te drugim tekućinama. Ponekad se u ovu mješavinu mogu dodati još i drugi okusi i začini. Upravo o začinima i vrsti sjemenki ovisi i jačina te okus konačnog proizvoda.

Niskokaloričnost

Senf ima jako malo kalorija, što može iznenaditi mnoge koji o njemu ne znaju puno. Naime, jedna čajna žličica senfa ima svega tri kalorije i uopće nema masti. Za razliku od kečapa i majoneze, u senf se naknadno ne dodaje šećer, zbog čega ta dva umaka imaju iznimno puno kalorija. Želite li izgubiti kilograme, a ne možete se odreći umaka i namaza, senf možete jesti u gotovo neograničenim količinama i ne „zgriješiti”. Čak i ona najdosadnija dijetalna hrana može biti zanimljivija i ukusnija uz malo senfa.

Antiupalna svojstva

U većinu senfova koji se konzumiraju na ovim prostorima dodaje se kurkuma (indijski šafran) kao pojačivač boje i okusa. Kurkuma je izvor kurkumina, sastojka za kojeg je nekoliko istraživanja potvrdilo kako ima snažna protuupalna svojstva. Isto tako, kurkumin se već neko vrijeme proučava i zbog svoje uloge u smanjivanju rizika od raka, posebice dojki, debelog crijeva i prostate.

Pomoć kod reume i artritisa

Budući da kurkumin ima i snažan antioksidativni učinak, pomaže u smanjivanju boli u zglobovima te upalama vezanim uz reumatoidni artritis. Neke su studije pokazale i kako bi mogao pomagati u prevenciji Alzheimerove bolesti. Očekujte u narednim godinama još puno novih znanstvenih otkrića kad je ovaj sastojak u pitanju.

Prevencija raka

Sjemenke gorušice spada u skupinu biljnih vrsta roda Brassica, u kojoj se među ostalim nalaze i drugo visoko cijenjeno povrće, poput brokule i kupusa. Ovo je povrće poznato po visokom udjelu glukosinolata, sastojaka za koje se vjeruje kako imaju snažna anti kancerogena svojstva.

Za koju se god vrstu senfa odlučite, ne možete pogriješiti. U današnje vrijeme postoji doista mnogo varijacija, i gotovo je nemoguće da nećete pronaći barem jednu koja će vam se najviše svidjeti. Bacite kečap i majonezu te počnite koristiti ovaj fenomenalni i zdravi umak.


znanost.com

Autor/ica 17.2.2012. u 09:40