Putovanje kroz vrijeme uvijek će biti nemoguće

Autor/ica 14.4.2011. u 09:23

Putovanje kroz vrijeme uvijek će biti nemoguće

Znanstvenici sa Sveučilišta Maryland dokazali su da je putovanje vremenom nemoguće I zauvijek će ostati holivudska tvorevina. Naime, Igor Smolyaninov i Yu-Ju Hung simulirali su verziju Velikog praska. Kompjuterski eksperiment simulira kako svjetlost i vrijeme protječu tijekom Velikog praska, ali ne i samu eksploziju.

Prema istraživanju, ovo bi moglo pomoći objašnjenju zašto vrijeme teče samo prema naprijed, a poremećaj se povećava, te zašto možemo samo starjeti, ne i pomladiti se, ili zašto se razbijeni tanjur ne može vratiti u prvobitno stanje. Istraživači su u eksperimentu koristili komadiće akrila i zlata poznatije kao metamaterijali, te ih postavili da savijaju svjetlost. Ovi materijali mogu se nazvati i “nevidljivim ogrtačima” jer savijaju svjetlost oko objekta i tako ga čine nevidljivim.

Također se navodi da metamaterijali mogu oponašati astronomske događaje poput planeta koji orbitira oko zvijezde ili kako se svjetlost ponaša u crnoj rupi. Kada laserska zraka pogodi metameterijal, on pokreće valove plazmona na površinu, koji se pomiču u samo jednom smjeru. Taj pokret jednak je onom kako se masivne čestice pomoću kroz vrijeme i prostor, što je nalik trenutku Velikog praska.

U početku se vjerovalo kako je moguće ostvariti putovanje vremenom – pomoću metamaterijala u kojem je svjetlo, koje se pomiče kružno, bilo matematički jednako česticama koje se kreću kroz vrijeme, a zatim bi se plazmon poslao u kružnu orbitu što bi ga vratilo na početnu točku. No, ispalo je mnogo kompliciranije od očekivanog jer svjetlo koje treba međudjelovati s česticama dok putuje kroz vrijeme ne može se kretati kružno.

“Ovaj model pokazuje kako je putovanje vremenom nemoguće”, objašnjava Smolyaninov. Ipak, istraživači navode da eksperiment ne iznosi konačne zaključke. “Teško je dobiti konačan odgovor o Velikom prasku i vremenu. No, ukoliko istražujete možda se pojave nove informacije”.

Autor/ica 14.4.2011. u 09:23