Parovi koji zajedno piju – zajedno i ostaju

tačno.net
Autor/ica 24.3.2013. u 06:25

Parovi koji zajedno piju – zajedno i ostaju

Međutim, količine alkohola moraju da budu umjerene. Brakovi u kojima je jedan partner pio mnogo više od drugog, imali su mnogo veći rizik za raskid. To je bilo posebno izraženo kod parova u kojima su žene konzumirale velike količine alkohola.

Od bračnih parova u kojima su žene pile velike količine alkohola njih 26,8% završilo je razvodom braka. Za razliku od toga, broj brakova u kojima je muškarac pio velike količine alkohola, a koji su se završili razvodom iznosio je 13,1%. Broj brakova koji su završili razvodom, a u kojem su oba partnera pila velike količine alkohola je bio 17,2 posto.

Fartein Ask Torvik, naučnik sa Instituta za javno zdravlje i vođa istraživanja, kaže da se brakovi u kojima žena pije mnogo više od muškarca raspadaju iz više razloga. Neki od njih su i to što alkohol mnogo više utiče na žene i to što se konzumiranje alkohola ne slaže s ulogama žena u društvu, prenosi LA Tajms.

“Parovi koji namjeravaju da počnu zajednički život trebalo bi da znaju navike svog partnera kada je u pitanju konzumiranje alkohola, jer bi to mogao da postane problem u budućnosti. Najbolje je kada i muž i žena zajedno konzumiraju umjerene količine”, dodao je Torvik.

Broj razvoda brakova u kojima su oba partnera konzumirala umjerene količine alkohola je bio 5,8%.

tačno.net
Autor/ica 24.3.2013. u 06:25