Prokuhani med i bazga kad gripa napadne

Autor/ica 7.12.2012. u 21:02

Prokuhani med i bazga kad gripa napadne

Jeste li znali da se prokuhavanjem meda pojačavaju njegova oksidacijska svojstva što ga čini izuzetnim prirodnim sredstvom za borbu protiv virusa gripe?

Virusi napadaju svaki organizam na zemlji (ljude, životinje, biljke, pa čak i bakterije). To su infektivne čestice koje sadrže jednu ili više molekula DNA ili RNA (nikad obje) te se razlikuju od ostalih mikroorganizama po svojim svojstvima zbog jednostavne građe, načina umnožavanja  i nestaničnog ustrojstva.
 
Virusi su submikroskopski obligatno unutarstanični paraziti dok su izvan stanice virusi samo kompleksan sustav metabolički inertnih tvari. Virusi su metabolički (energetski) paraziti što podrazumijeva da su potpuno ovisni o stanici domaćinu, a razlog tome leži u činjenici da virusima nedostaje genetska informacija koja kodira stvaranje metaboličke energije tj. umnažanje virusa nije moguće izvan stanice domaćina stoga što je stanica domaćina potrebna za stvaranje energije i proteina.
 
Umnažanju virusa unutar stanice prethodi infekcija , a ishod virusne infekcije tj. inficirane stanice ovisi o natjecanju virusa i stanice za stanične mehanizme biosinteze.
 
Jedan od mehanizama stanične inaktivacije virusa svakako su i oksidansi koji efikasno inaktiviraju viruse. Upravo se zagrijavanjem tj. prokuhavanjem meda pojačavaju njegova oksidacijska svojstva iako se sve ostale pozitivne osobine unište.
 
MEDNI SIRUP KOD VIRUSNIH INFEKCIJA
 1 l vode,
1 kg meda,
1 l cijeđenog soka od citrusa po želji
 
Postupak:
Zakuhati vodu, u ključalu vodu dodati 1 kg meda (nije bitno kojega) i pustiti da provrije oko 1-2 minute. Bogata pjena koja će se pojaviti je normalna pojava. Kada se tekućina ohladi dodati sok od citrusa. Napitak se pije u količini od 0,5 dl do 2 dl dnevno ovisno o dobi i tjelesnoj težini. Čuva se u hladnjaku nekoliko dana.
 
U zakuhalu vodu prije dodavanja meda može se dodati ljekovito bilje po želji!
 
CVIJET BAZGE I MEDNI SIRUP
 
Cvijet i plod bazge (Sambucus nigra) dvije su biljne droge koje se povezuje s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer djeluju imunostimulirajuće, olakšavaju kašalj i iskašljavanje, a pojačavaju znojenje, što je važno kod povišene temperature, koja često prati ove infekte.  Bazga djeluje i lagano diuretično, laksativno i protuupalno.
 
Naturala. hr predlaže da u ovako pripremljeni prokuhani med stavite cvijet bazge – ovisno o količinama koje ćete pripremiti, računajte da ide jedna velika žlica cvijeta bazge na 250 ml vrele vode, u ovom slučaju vrele mješavine meda i vode. Ljekovito bilje dodajte tek kada ugasite plamen i sirup maknete s vatre, a na spomenutu količinu možete staviti 6-8 velikih žlica osušenog cvijeta bazge. Tek nakon što odstoji desetak minuta i nakon što procijedite sirup dodajte limunov sok.
 

Autor: Gordana Hegić, apiterapeutkinja
Izvor: Naturala.hr
Autor/ica 7.12.2012. u 21:02