Potoci na Marsu

Autor/ica 28.9.2012. u 17:44

Potoci na Marsu

Sličnosti kamenja u koristima na Marsu i na Zemlji. Foto: NASA

Naučnici iz NASA-e već su imali više dokaza o postojanju vode na Marsu, ali nijedan od njih nije bio toliko ubedljiv.

Najočigledniji dokazi o postojanju vode na Marsu pronađeni su sedam nedelja nakon što se robotizovani rover Kjuriositi spustio na Mars i počeo istraživanje.

Kjuriositi je u NASA-u poslao fotografije stena sastavljenih od šljunka i peska, iz kojih su naučnici zaključili, na osnovu veličine i oblika ovog kamenja, da je ono nekada davno erodiralo u vodi. Zaključili su da je Kjuriositi pronašao nekadašnja rečna korita prepuna kamenja od kojih su neka debljine 10 do 15 centimetara.

Veličina i oblici kamenja mogli bi da daju relativno precizne procene o brzini i dužini rečnog toka. Hemijski sastav kamena mogao bi da da više podataka o vodi ma Marsu. Vilijam Ditrih sa Univerziteta u kaliforniji zaključio je na osnovu fotografija koje je napravio Kjuriositi da se voda kretala brzinom od oko 0,91 metra u sekundi. Radi se o relativno plitkom toku, koji bi čoveku tek pokrio stopala, a najdublje došao do kuka. Ditrih je rekao da je o kanalima na Marsu napisano mnoštvo radova, a da postoji još više hipoteza o tokovima. Ali, kako je dodao, ovo je prvi put da zaista postoji dokaz da je Marsom tekla voda.

Inače, kamenje je na tu lokaciju moglo da stigne pre nekoliko milijardi godina, ali pretpostavlja se i da su reke postojale na površini Marsa duži period posle toga.

Vreme.rs

Autor/ica 28.9.2012. u 17:44