Eterična ulja: kako prepoznati muljažu?

Autor/ica 25.2.2012. u 21:03

Eterična ulja: kako prepoznati muljažu?

Ulazite u prekrasno uređen dućan u središtu grada, sve miriši na spa i wellness, dobrobit duha i tijela, sve izgleda tako prirodno, a oko vas natpisi- 100% prirodno, 100% čista eterična ulja, aromaterapijske mješavine, eterična ulja za inhalaciju i kupujete  – mačka u vreći, a da toga niste niti svjesni.

U jednom sam takvom „100% prirodnom“ dućanu naišla na bočicu ulja kore cimetovca na kojoj je bilja nalijepljena etiketa „Lovor 100% čisto“, a u drugom dućanu je pak umjesto eteričnog ulja zimzelena iz bočice zasmrdio čisti sintetski spoj metil-salicilat. Od zimzelena u bočici nije bilo ni Z. Treći primjer je poznat mnogima – u velikim drogerijama se može pronaći eterično ulje matičnjaka ili ruže koje košta 20 kuna.
 
Osobama koje imaju kvalitetno aromaterapijsko obrazovanje, dovoljno je da samo kratko, prilikom kupovine, poskeniraju neki dućan pa da odmah zaključe o čemu se tu točno radi. Ali, najveći broj kupaca eteričnih ulja koristi ih najčešće za aromatiziranje prostora. Tek se oni smjeliji odlučuju za inhalacije i kućne masaže, a jedino oni koji se znatnije zainteresiraju za ovo područje, odlučuju se i za izradu konkretnih pripravaka.
 
U svakom slučaju, koja vam god bila namjera korištenja eteričnih ulja– morate znati točno što kupujete.
 
Zaštite se od muljaže i nekvalitete i naučite kako prepoznati eterična ulja LOŠE kvalitete tako da idući put kada uđete u neku drogeriju ili „specijalizirani“ dućan odmah znate o čemu se radi.
 
Neka zazvoni alarm kada pronađete eterično ulje koje je:

  • Označeno samo kao 100% čisto eterično ulje
  • Kada firma za koju nikad niste čuli prodaje “100% čisto ulje hrvatske kvalitete“, a u paleti ulja pronađete i ylang ylang, sandal i palmarosu – vjerojatnost je da je jedan dio ulja doista hrvatske proizvodnje, a drugi da je uvezen u rinfuzi pa onda pretočen u manje bočice. Najčešće se radi o eteričnim uljima vrlo loše kvalitete, bilo da su domaća ili uvezena.
  • Pakirano u bijelim bočicama ili u plastici – eterična ulja se zbog nestabilnosti nekih kemijskih spojeva moraju pakirati isključivo u bočice od tamnog stakla
  • Ako pronađete u ponudi osim eteričnih i mirisna ulja s mirisom jabuke, jagode ili nekim egzotičnim voćem – redovito se radi o sintetskim spojevima
  • Ako na bočici ne piše koja je zemlja porijekla, način uzgoja, način dobivanje i biljni organ iz kojeg je dobiveno eterično ulje.

 Uzmimo za primjer naranču – uzimate u ruku eterično ulje na kojemu piše samo 100% naranča – što to znači? Ništa. Apsolutno ništa.

Prije svega, postavlja se pitanje porijekla biljke. Načina na koji je uzgojena – ako je konvencionalna poljoprivreda u pitanju, zagađena je pesticidima. Način dobivanja – radi li se o destilaciji ili hladnom tiještenju jer sva ulja dobivena iz usplođa citrusa moraju biti hladno tiještena. Potom, postoje različite vrste naranče (gorka i slatka), a od gorke se može dobiti čak tri eterična ulja – eterično ulje koje se dobiva tiještenjem usplođa, eterično ulje dobiveno destilacijom iz listova (tzv. petitgrain naranče) ili iz cvjetova (neroli). Kvalitetan proizvođač će u ponudi imati sva navedena ulja i dostupne na uvid sve detalje proizvodnje i prerade, uključujući i rezultat kemijske analize. Ovi drugi imaju samo Naranča 100%.
 

  • Kada postavite pitanje trgovcu možete li dobiti na uvid analizu eteričnog ulja, a ovaj vas pogleda kao da ste sišli s Marsa.
  • Ako u paleti proizvoda pronađete eterično ulje matičnjaka, smilja, ruže ili kamilice, a da stoji nekih 20-tak kuna. Radi se o vrlo skupim eteričnim uljima. Uzmimo npr. ružu – ako se uzme u obzir da je za destilaciju jedne litre eteričnog ulja ruže potrebno četiri ili pet tona cvijeta ruže i da se iskoristivost mjeri po tome koliko je rose tog jutra bilo na laticama kada je ruža ubrana, a da te latice, koje će se destilirati, moraju biti apsolutno svježe- sasvim je jasno da deset mililitara tog vrijednog ulja ne može koštati dvadeset kuna.

Ili, recimo, matičnjak. Za litru eteričnog ulja potrebno je destilirati oko šest tona matičnjaka. Šest tona- šest tisuća kilograma! Može li takvo ulje koštati dvadesetak kuna? Naravno da ne.

U tu kategoriju spadaju i ylang ylang, neroli, njemačka i rimska kamilica, smilje, apsolut jasmina – ta ulja masno koštaju! Ako su jeftina, znači da su patvorena ili da su katastrofalno loše kvalitete.
 

  • Ako na popisu eteričnih ulja pronađete eukaliptus, timijan ili ružmarin bez da je označeno o kojim se točno vrstama ili kemotipovima radi.

Primjera radi, razne vrste eukaliptusa daju eterična ulja potpuno različitog sastava –eukaliptus radiata je eterično ulje primjenjivo za liječenje dišnih infekcija kod djece, limunski eukaliptus se može koristiti kao analgetik i anticelulitno ulje, eukaliptus polibrakteja se koristi kod liječenja HPV infekcija, a eukaliptus globulus se koristi kod dišnih infekcija odraslih osoba. Iako eukaliptusa ima još mnogo vrsta – ovo je primjer kako u svijetu aromaterapije reći „eukaliptus“ ne znači – ništa.
 
Slično je i sa kemotipovima. Kemotip eteričnog ulja označava da eterična ulja dobivena iz iste botaničke vrste, a ovisno o varijacijama,  kao što su različito geografsko stanište ili klimatske promjene, imaju različit kemijski sastav i sukladno tome različitu upotrebu Tako će ružmarin iz Dalmacije biti kemotip kamfor, onaj sa Korzike će biti kemotip verbenon dok će onaj iz Maroka biti kemotip cineol- i sva tri kemotipa ružmarina će imati različita svojstva.

Preuzeto s: Naturala.hr
Autor/ica 25.2.2012. u 21:03