“Paco Rabanne” u novoj verziji

Autor/ica 14.10.2011. u 21:09

“Paco Rabanne” u novoj verziji

Indijski stilist Manish Arora je unio duh “Bollywooda”, u metalni stil i arhitekturu kuće ekstraavagantnog španjolskog kreatora “Paco Rabanne”.

Junakinje kao izašle iz filma “Barbarella” koji je snimio slavni princ i redatelj Roger Vadim, davne 1968. godine, silazile su jedna za drugom, pokretnim stepenicama poznatog pariškog kulturnog centra “Georges Pompidou”, uzdignutih naramenica sličnih pagodama, stegnutog pojasa pa su im siluete podsjećale na slovo X. Sve su nosile futurističke šešire sa potpisom Philipa Treacy.

Desteljeće nakon odlaska nepredvidivi Španjolac koji živi u galskoj pokrajini Bretagni, plašeći se poznatog kraja svijeta, nanovo je aktualan zahvaljujući novom umjetničkom direktoru njegove kuće, Indijcu Manishu Aurora.

Haljine kao skulptane na tijelu, sa dijelovima pozlaćenog pitona, spojene karikama ili tunike kačkane od metalnog jerseya, podsjećaju na opravu koju je 1968. nosila Françoise Hardy pa je Rabanne dobio naziv “metalurg mode”, zahvaljujući Coco Chanel.

Ubadače sa crvenim glavama nošene na ramenima, svjetlosni efekti na lakiranim kaputićima, podsjećaju na znanstveno fantastične filmove.

Na kraju smotre su modeli odjeveni u fascinantnu kolekciju “Žena svjetlost”, pozirali u papirnatim, briljirajućim  opravama. Povratak branda u fashion aktualnosti je ostvaren još 2008. godine sa mirisom “One Million”, brzo promoviranom kao najbolji „muški nektar.” Popularnost koju miris uživa kod mladih,  omogućila nam je  da nanovo izradimo mitsku torbicu “69”,  metalnu verziju mesarske kecelje, koju je lansirala Brigitte Bardot”- objasnio je Vincent Brun, generalni direktor marke za modu i dodatke, grupe u vlasništvu katalonskog “Puiga”.

Kada su razmotrili i usvojili odluku da ponovo izrađuju “Prêt-à-porter”, trebalo je naći stilistu koji bi prihvatio izazov.Odabaran je Manish Arora, zahvaljujući vatrenom i arhitekturalnom stilu, na “Bollywood” način.

Da bi se ostavarila vizija “Žene Rabanne” iz 2012. godine, oformljena 1964., Arora se susreo sa Anishem Kapoorom, Indijcem iz Velike Britanije, koji je prošlog proljeća izlagao u Parizu.

“Rabanne je studirao arhitekturu prije inventiranja metalnih i plastičnih haljina a Kapoor je umjetnik, upoznat sa aktualnim arhitektonskim dostignućima i obradom metala”- istakao je sadašnji  kreator Manish.

Kada se  ovog, bivšeg studenta Institua Mode iz New Delhija, upita da li je razmišljao o mogućnosti kreiranja u svjetskoj  prijestolnici mode, on odgovara s osmjehom :”Sve je već bilo u mojoj glavi. Kada se nešto jako želi, to se i ostvari”!

 

 

 

 

 

Autor/ica 14.10.2011. u 21:09