Koje infekcije prijete ljeti?

Autor/ica 26.7.2011. u 12:30

Koje infekcije prijete ljeti?

Viroze, alergije, razne infekcije, sve su to tegobe koje vam mogu zagorčati ljetovanje pa prije odlaska na godišnji odmor podsjećamo vas što sve možete poduzeti da ih spriječite ili barem ublažite kad se već dogode. Pogotovo ako su praćene povišenom temperaturom, posebice kod djece.

Oprez s hranom

Probavne  tegobe redovni su pratilac ljetnih vrućina. Kako biste se zaštitili od infekcije bakterijama ili virusima koji napadaju probavni sustav preventiva je često pranje ruku, pravilna obrada hrane te izbjegavanje namirnica koje su u ljetnim mjesecima najčešći uzrok crijevnih viroza. Sladoledi, kolači s jajima, to su slastice koje se lako i najviše kvare po vrućinama. Treba izbjegavati kremaste kolače, pogotovo ako su izvan hladnjaka dulje vrijeme. Ne konzumirajte sladolede koji se prodaju na svakom koraku i nemaju originalno tvorničko pakovanje jer mogu biti izvor salmonele.

Povrće i voće temeljito perite te kontrolirajte rok trajanja polugotovih proizvoda. Česta je ljeti i Campilo bacter, bakterija koja se javlja u mesu, mlijeku, jajima. Zato treba paziti kod piletine i puretine da bude pravilno termički obrađena. Prenosi se rukama, pa je kod djece, koja ovu probavnu tegobu teže podnose, posebice važno ustrajati na higijeni ruku. Nemojte zaboraviti da se neugodne bakterije lako razmnože u hrani koja stoji izvan hladnjaka, ali i na površinama koje koristite kod pripreme namirnica, od kuhinjskog stola do zdjela.

Kako ublažiti tegobe

Kod probavnih smetnji uzrokovanih ljetnim virozama važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu, kako bi se izbjegla dehidracija. Nije dobro piti previše hladnu vodu, neka bude sobne temperature, jer također može izazvati mučninu. Treba prilagoditi prehranu, pridržavati se dijete, mirovati,  pa i odležati ako treba nekoliko dana, odnosno uzeti bolovanje, ako su vas tegobe previše iscrpile.

Dijeta se sastoji od kuhane hrane kao što su  lagane juhe, kuhana riža, mrkva, čajevi, dvopek, dobro oprano voće. Ljetne viroze u prosjeku znaju trajati 3-4 dana, no liječnici savjetuju da ih obavezno posjete svi koji se nakon nekoliko dana ne osjećaju bolje, a pogotovo ako se radi o djeci. Kako je najčešće riječ o virozama, nikako ne uzimajte na svoju ruku antibiotike, koji pomažu kod bakterijskih infekcija.

Visoka temperatura kod male djece

Djeca su tijekom ljetnih mjeseci pogotovo izložena raznim infekcijama i alergijama. Promjena klime, promjena uobičajenog dnevnog ritma, izloženost suncu, sve to kod male djece može na ljetovanju izazvati visoku temperaturu, povraćanje, slabost. Djeca mlađa od godinu dana teže se prilagođavaju visokoj vanjskoj temperaturi, pa kod njih pogotovo treba paziti da ne budu izložena suncu, da dobiju dovoljno tekućine jer lako dođe do dehidracije. Za žeđ je najbolja voda, ne hladna i najbolje iz originalnog pakiranja. Rehidraciju treba provoditi pripravcima koji sadrže minerale, mogu se kupiti u ljekarni, a djetetu dajte piti vodu ili čaj sa rehidracijskim pripravkom što češće, u manjim količinama.

Opasnosti s bazena

Bazeni prepuni ljudi i upitne higijenske ispravnosti ako ne mijenjaju redovito vodu, često su izvorište infekcija. Na stopalima tako lako možete dobiti gljivice, za koje ćete trebati kremu, a ako su gljivice zahvatile i druge dijelove tijela onda svakako posjetite liječnika i terapiju ćete morati provesti lijekovima. Neugodne su za vrućina i urinarne infekcije koje obično izazivaju bakterije, a praćene su povišenom temperaturom, groznicom, bolovima. Njih izbjegnite tako da se odmah presvučete iz mokrog kupaćeg kostima.

Izbjegavajte i propuh, bilo onaj zbog otvorenih prozora u autu ili puhanje od klima uređaja. Infekcije otjerajte s puno tekućine, pijte barem dvije litre dnevno, a odlična je u borbi s urinarnim infekcijama brusnica. Pijte sok ili čaj od bobica brusnice koje imaju jako antibakterijsko djelovanje. Isto se djelovanje pripisuje i soku od borovnice. Preporuka je popiti dnevno 2 do 3 čaše soka od brusnice ili borovnice, a potrebno je kontinuirano piti te sokove barem dva mjeseca kako bi djelovali.

Autor/ica 26.7.2011. u 12:30