Kako se žensko telo razlikuje od muškog?

Autor/ica 14.7.2011. u 10:43

Kako se žensko telo razlikuje od muškog?

Mislite da sve znate o muškim i ženskim delovima tela? Razmislite opet! Koga je priroda nagradila, a kome naštetila?

Problemi s ligamentima

Žene imaju slabije bokove i gluteuse pa im zbog toga vrlo često prilikom napora trpe unutrašnji ligamenti kolena. Baš zbog tih povreda, ženama često dođu suze na oči. Problem je posebno pojačan tokom menstrualnog ciklusa zbog hormona i njihovog uticaja na čvrstoću, odnosno opuštenost ligamenata.

Opadanje kose

Tri meseca nakon porođaja, mnoge novopečene majke muče se s opadanjem kose što je posledica hormonalnih promena u telu. Međutim, srećom, to nije trajno stanje. Nakon što se hormoni vrate u normalu, i kosa prestane da opada.

Više masti

Manje testosterona u ženskom telu znači i manje mišića, a više estrogena u telu znači i više masti i to za osam odsto više nego u muškom. To nije dobra vest za žene, ali to tako prirodno mora biti zbog potomaka koje će žena roditi. Višak masti zapravo simbolizuje plodnost.

Manja jetra

U većini slučajeva žene se puno brže napiju i da alkohol na njih snažnije utiče? To je zato što žene imaju manju jetru od muškaraca. Upravo zbog veličine, muška jetra može da zadržava više vode pa se alkohol, ali i drugi toksini bolje i brže razrađuju. Kod žena to nije slučaj i zato se ženska jetra može brže oštetiti.

Celulit

Jeste li se ikada zapitali zašto muškarci nemaju celulit? To je zato što muškarci imaju manje masti u telu, više vezivnog tkiva i deblju kožu od žena. Nije pravedno, ali je tako.

Bol

Da, žene su te koje rađaju decu – neke čak i više puta, a opšte je poznato da porođaj boli. Znači li to da muškarci intenzivnije osećaju bol od žena? Ne, naprotiv! Žene u telu imaju više receptora u nervnom sistemu što znači da osećaju bol u većem delu tela od muškaraca. Pritom, bol je kod njih dugotrajniji

Miris tela

Mnogi muškarci misle da žene mirišu poput šećera i finih začina. Međutim, stvarnost je baš suprotna. Naučnici su otkrili da žensko telo proizvodi više sumpora – koji podstiče neugodan miris u znoju. Mirisnu reputaciju žene su najvjerovatnije zaradile samo zato što se češće peru od muškaraca i zato što redovnije koriste parfeme i dezodoranse.

Autor/ica 14.7.2011. u 10:43