Balkan za četiri decenije postaje Sahara!

tačno.net
Autor/ica 14.10.2013. u 12:28

Balkan za četiri decenije postaje Sahara!

Istraživanje koje je proveo tim stručnjaka sa Sveučilišta na Havajima, očekuje se kako će do sredine ovog stoljeća biti nemoguć normalan život na prostoru Balkana. Razlog tome su visoke temperature koje će pogoditi regiju, a zbog toga će gradovi ostati bez stanovništva.

Prema prognozi američkih stručnjaka, prva na udaru je Podgorica. Ona će bez svojih stanovnika ostati do 2048. Godinu kasnije doći će do depopulacije Skoplja, zatim Ljubljane, Beograda i Sarajeva, a posljednji u nizu će biti Zagreb.

Očekivana prosječna temperatura će iznositi 50 stupnjeva Celzijusa. Sve se to može odgoditi za najmanje četvrt stoljeća ukoliko bi došlo do smanjenja ispuštanja štetnih plinova nastalih sagorijevanjem fosilnih goriva.

Istraživanje ne pokazuje koliki će biti porast temperature na godišnjopj razini, ali se tvrdi da će nakon ‘nulte godine’ stalno dolaziti do povećanja.

– Količina i snaga klimatkih promjena natjerat će ljude na promjenu mjesta života. Bit će nepodnošljivo za ljude, ali i za životinje koje nastanjuju regiju – rekao je šef istraživačkog tima Camilo Mora za NBC News.

Slobodna Bosna

tačno.net
Autor/ica 14.10.2013. u 12:28