9 važnih lekcija koje sam naučila iz svog razvoda

Autor/ica 5.11.2012. u 19:48

9 važnih lekcija koje sam naučila iz svog razvoda

I koje će vama pomoći da prebolite bolan prekid

Prolaziti kroz razvod je jedna od najbolnijih stvari kroz koje možemo proći, a ja to dobro znam jer sam i sama prošla kroz istu “havariju”. Naša veza je počela tako divno, oboje smo bili na sedmom nebu i prve godine naše veze, a zatim i braka bile su zaista lijepe. Nije da nije bilo napetosti, ali sve smo nekako znali riješiti. Ni sama nisam sigurna kada su i kako stvari počele ići po zlu. Niti tko je kriv za to. A to niti nije tema ovog članka.

Reći ću samo da naš prekid nije bio nimalo ugodan. Bilo je dana kada sam se osjećala kao da smo upali u Jerry Springer show (sjećate se toga?) ili nekakav izopačeni šaljivi kućni video…

Prolaziti kroz razvod ili prekid, posebice s djecom, s domom koji smo dijelili i kućnim ljubimcima, je bolno i zbunjujuće. No, isto tako može nas naučiti važnim životnim lekcijama.

1. Nemojte jedno drugo optuživati. Igra “ti si rekao-ja sam rekla” neće nikako pomoći i nećete ništa time postići. Lako je reći: “Sve ovo je tvoja krivica. Mi se razvodimo jer si ti napravio ‘to-i-to’!” (svejedno što – prevario vas je, lagao vam je, prokockao je zajedničke novce…). Ali kada krivnju svalite na svog bivšeg, time samo sebi oduzimate snagu i moć i postajete žrtva.

2. Nemojte svaliti svu krivnju na sebe. Jednako kao što je lako za sve prst uperiti u drugoga, lako je i za sve okriviti sebe, osobito ako ste osoba koja voli ugađati ljudima oko sebe. Kada vam je još stalo za vašeg bivšeg, lako je smišljati izgovore za njega i njegovo ponašanje. Nije sve vaša krivica! Prekid i razvod gotovo su uvijek krivnja oba partnera.

3. Razgovor sa stručnom osobom se isplati. Moj bivši je mislio da sam luda što ga ostavljam, i da mi je potreban psihijatar. Prvi sastanak sa psihologom sam dogovorila iz inata njemu, a sada vidim da sam bila luda što sa stručnom osobom nisam porazgovarala prije. Već nakon prvog razgovora, shvatila sam da ona zaista zna o čemu priča i vječno sam joj zahvalna na pomoći i vodstvu. Razgovarati s nekim tko vas pozna, pomoći će vam da se osjećate bolje. No, samo osoba koja je nepristrana i stručna pomoći će vam ući u srž problema te vam pomoći kako najbolje nastaviti dalje. Zaista ćete stvari početi gledati iz drugog stajališta.

4. Ako stvari postanu ružne, nemojte biti prijatelji. Radije budite prijateljski nastrojeni. Ako vaš razvod ne ide glatko, vi ne morate glumiti da ste i dalje najbolji prijatelji. Vaš bivši ne mora slušati detalje o vašim odnosima s kolegama na poslu, što je vaša majka napravila ili da ste se počeli dopisivati s nekim muškarcem preko Iskrice. Vi, osobito na početku, kada su rane još svježe, možete imati dobar odnos, ali ne preblizak i prijateljski – već više kao dobri poslovni partneri. Sve više od toga – moglo bi biti zbunjujuće za njega ili vas (i djecu, ako ih imate) i neće koristiti da se što mirnije i lakše raziđete.

5. Nemojte se sramiti zaplakati. Kada prolazite kroz ružan prekid ili razvod, možete se osjećati kao da neće biti dana kada vam (prije ili kasnije) maskara radi suza curi licem. Obećajem vam da ti osjećaji neće trajati vječno, koliko god to bilo bolno sada. A sada si dopustite da tugu izrazite kroz suze. Bit će vam lakše, nego da sve to držite zatomljeno u sebi.

6. Brinite o sebi. Nakon što se dobro isplačete, nemojte zaboraviti na samu sebe. Činite stvari koje vas usrećuju. Viđajte se s prijateljicama, otiđite s njima u kino, počnite vježbati, priuštite si masažu, pripremite si pjenušavu kupku… Ovo je savršeno vrijeme da razmazite samu sebe…

7. Zapamtite da je za oprost potrebno vremena. Odaberite oprostiti sebi i svom bivšem, ali zapamtite da se to ne dešava uvijek preko noći. Možda će biti potrebno vremena za to. Možda čak i puno vremena. Kad nemate emocionalnu reakciju kada vidite ili se čujete s bivšim, znat ćete da ste mu zaista oprostili.

8. Cijenite vezu sa samom sobom. Kad ste bili u tom braku ili vezi, možda ste zaboravili na sebe. Možda ste svu energiju uložili u njega, a da toga niste ni bili svjesni. Ja nisam znala točno tko sam zaista ja tih 10 godina koliko sam bila njegova supruga. Nakon razvoda imala sam vremena fokusirati se na samu sebe. Ovo je vrijeme kada ćete se bolje upoznati sa samom sobom. Cijenite to. Naučite ponovo voljeti sliku koju vidite u ogledalu.

9. Cijenite svoju trenutnu situaciju. Vi niste ludi što ste se odlučili na razvod, ili što ste se našli u toj situaciji. To je samo prelazna postaja na putu do vašeg novog fantastičnog života! Ovo je vrijeme kada ne morate brinuti o njegovim prohtjevima, o peglanju njegovih košulja, o tome hoćete li upasti u školjku dok u noći odete na WC jer je zaboravio spustiti dasku. Biti singl nakon prekida je vrijeme kako ćete naučiti cijeniti svoj vlastiti život.

Vi ćete provoditi više vremena sami, no to ne znači da morate biti usamljeni. Provodite to vrijeme s osobama koje volite – s obitelji i prijateljima. I steknite nove prijatelje. Nemojte se bojati biti onakva kakva zaista jeste i budite dovoljno hrabri ponovo otvoriti svoje srce nekome. Vi sada imate novu perspektivu i nov život. Živite ga punim plućima!

Autor/ica 5.11.2012. u 19:48