5000 eura mita

Autor/ica 23.6.2011. u 03:15

5000 eura mita

Svaki bugarski saobraćajac plati sumu od 5000 eura svom predpostavljenom da bi mogao biti raspoređen u prometnu policiju. U prometnoj policiji se realizira najveći broj mito isplata – to je rezultat interne ankete bugarske policije.

U Bugarskoj je korupcija toliko raširena da se čovjek više ne može snaći, ironično navodi dnevnik 24casa, i traži da se razradi nacionalni katalog mita i korupcije da bi se stvari pojednostavile : “Morao bi biti stalno ažuriran i donositi praktične indikacije, kao na primjer koga treba podmazati, u kojoj oblasti i za koju sumu. Iako još uvijek ne postoji katalog mita, ipak znamo koliko košta da se dobije mjesto prometnog policajca na autoputu.

Ubuduće svako može izračunati  koliko vremena će proteći da jedan policajac vrati onih svojih 5000 eura sa početka ‘karijere’ i čiste beneficije koje će izvući iz toga.

Možda će i tužiteljstvo  napraviti vlastitu računicu i početi provjeravati tačno koliko prometni policajci zarađuju svojim ‘svakdašnjim hljebom’. U suprotnom, neće se trebati čuditi, ako bude puno prometnih nesreća i ako svaka druga osoba u prometu stalno krši propise.

 24 chasa Bugarska, 22.06.2011.

 

Autor/ica 23.6.2011. u 03:15