Savjeti za uspješnu borbu protiv prehlade i gripe

tačno.net
Autor/ica 17.3.2013. u 10:23

Savjeti za uspješnu borbu protiv prehlade i gripe

Piše: Marko Vrljić

Savjeti za uspješnu borbu protiv prehlade i gripe

Kada se uzme u obzir koliko prehlada može da bude naporna, te da zbog nje često moramo da uzmemo bolovanje kako bismo je odležali na miru, što ne vuče sa sobom samo smanjenje plaće, već i opasnost da se propusti mnogo toga lijepog, potrebno je poduzeti sve mjere kako bismo se zaštitili od nje.

Da bi smo uspješno obavljali svakodnevne aktivnosti, stručnjaci preporučuju da se pridržavamo nekoliko oprobanih savjeta.

Nekoliko savjeta za uspješno rješavanje prehlade i gripe:

Osobna higijena

Još u djetinjstvu smo naučili kako je osobna higijena važna za zdravlje, ali da li sada, kao odrasle osobe se pridržavamo tih pravila? Prvenstveno se preporučuje redovito pranje ruka pogotovo na javnim mjestima kao sto su teretana ili tržni centar. Ne bi bilo lose ponijeti vlažne maramice ili dezinfekcijsko sredstvo, posebno ako se ide s djecom.

Dodir

Pošto se virus prehlade prenosi zrakom, on isto tako zadržava na površinama oko zaražene osobe u vidu nevidljivih kapljica sluzi. Kapljična infekcija se tako može prenijeti slučajnim dodirivanjem nekog predmeta te tako automatski prenošenjem sa ruke na lice, na nosne šupljine i usta. Trljanje očiju bi također trebalo izbjegavati.

Cigarete su nepoželjne

Pušenje je štetno na mnogo načina, ne samo po nas, već i ljude u našoj okolini. Duhanski dim izaziva iritaciju dišnih puteva, čime se u drastičnoj mjeri smanjuje njihova moć odbrane od potencijalnog napada virusa. Također izloženost nikotinu o ostalim štetnim materijama u zapaljenoj cigareti povećavaju osjetljivost i na druge vrste virusnih infekcija. Pasivno pušenje može dovesti do upale grla.

Smanjite stres

Dok se um napreže da se izbori sa nekim teškim problemom, sva snaga našeg tijela stavlja se u službu mozga, kako bi ga što prije oslobodili napetosti. Sa povećanim stresom imuni sistem postaje oslabljen, što naš organizam čini podložnijim za prodor neželjenih virusa. Stoga, važno je spavati barem osam sati dnevno i iskoristiti svaku šansu za odmor i relaksaciju.

Ostanite fit

Tijelo koje je u kondiciji najčešće se mnogo lakše suprotstavlja mnoštvu bolesti. Zato je važno redovno vježbati i držati se zdravog stila života, kao što je unos dovoljnih količina vode i zdrave hrane. Izgradnja snažnog imunog sistema predstavlja najbolju zaštitu od obične prehlade.

 

tačno.net
Autor/ica 17.3.2013. u 10:23