10 super namirnica najbolja su prevencija za obranu od raka

Autor/ica 17.4.2011. u 10:32

10 super namirnica najbolja su prevencija za obranu od raka

Prehrana bogata vitaminima, antioksidantima i polifenolima najbolja je “linija” obrane od nastanka smrtonosnog raka. Skupina uglednih liječnika pod vodstvom dr. Cynare Coomer sastavili su popis upravo one hrane koja nam pomaže u očuvanju zdravlja.

1. Ljuta papričica

Crvena ljuta paprika bit će ukusan začin gotovo svakom jelu, a molekule kapsaicina koje sadrži i daju ljutinu okusa, pomaže tijelu u eliminaciji nitrozamina. Oni su opasne kancerogene supstance koje se najčešće nalaze u mesnim prerađevinama i drugoj prerađenoj hrani.

2. Avokado

Avokado je bogat vitaminima i mineralima te odličan izvor lipida, koji pomažu u stvaranju dobrog kolesterola. Antioksidansi u njemu sprečavaju razorno djelovanje slobodnih radikala u tijelu, a uz to su i dobar izvor kalija te beta karotena.

3. Mrkva

Poznate su po svojim dobrobitima u očuvanju zdravog vida, no beta karoten u njima smanjuje rizik od nastanka raka pluća, grla, želuca, crijeva, prostate i dojke. Znanstvena istraživanja su pokazala da uzimanje beta karotena u dodacima poput pilula nemaju ni približan učinak onom iz povrća i voća.

4. Lanene sjemenke

Obiluju zdravim sastojcima i bogate su antioksidansima kao i omega 3 masnim kiselinama, koje su se pokazale izrazito učinkovitima u prevenciji raka dojke i crijeva.

5. Češnjak

Poznat je kao prirodni antibiotik, pospješuje imunološki sustav i razbija kancerogene molekule. Sumporni spojevi u njemu sprečavaju širenje i razvoj već postojećeg raka. Brojne znanstvene studije pokazale su da ljudi koji redovito jedu češnjak rjeđe obolijevaju od raka želuca i crijeva.

6. Zeleni čaj

Ovaj čudotvorni napitak poznat je po svojem učinku i prevenciji brojnih vrsta raka. Polifenol koji sadrži ima visoka antioksidativna svojstva, a ona mogu spriječiti i opskrbu postojećeg tumora krvlju i kisikom.

7. Korijen sladića

Sladić se odavnina koristi kao lijek za plućne bolesti, kod čireva želuca i oštećenja jetre, a nedavno istraživanje je pokazalo da je iznimno koristan kao prevencija od raka prostate. Mogu ga konzumirati svi, osim bolesnika s visokim krvnim tlakom.

8. Ružmarin

Svježi ali i sušeni ružmarin sprečava razvoj tumora dojke i raka kože. Ova začinska biljka ima tradicionalnu primjenu kao lijek pokvarenog želuca, glavobolje i probavnih problema.

9. Morska trava

Morska trava ili alge obiluju beta karotenom, proteinima, vitaminom B12, valknima i klorofilom, a osim toga sadrži i važne masne kiseline koje pomažu u borbi s rakom dojke.

10. Kurkuma

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova, a aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Posjeduje protuupalna svojstva i može spriječiti djelovanje štetnih enzima koji su ključni za nastanak brojnih vrsta raka.

Autor/ica 17.4.2011. u 10:32