Okus piva može potaknuti osjećaj zadovoljstva u mozgu

tačno.net
Autor/ica 22.4.2013. u 09:26

Okus piva može potaknuti osjećaj zadovoljstva u mozgu

Nekoliko trenutaka nakon što popijete gutljaj piva, a prije nego što alkohol počne djelovati, osjetit ćete osjećaj ugode. On je povezan s promjenama u kemijskom sastavu mozga, točnije porastu razine neurotransmitera dopamina.

Znanstvenicima je već dugo poznato da je jedan od razloga zašto alkohol potiče zadovoljstvo taj što pijanstvo dovodi do oslobađanja dopamina. Njegovo oslobađanje povezano je i s konzumacijom drugih droga (kao i sa spavanjem i seksom), a ponaša se kao nagrada za mozak. Novo istraživanje otkrilo je kako za neke ljude pijanstvo nije potrebno – sam okus piva može izazvati oslobađanje dopamina u roku od nekoliko minuta.

Istraživanjem Davida Karekena i njegova tima sa Sveučilišta Indiana, objavljenom u časopisu Neuropsychopharmacology, obuhvaćeno je 49 ispitanika koji su konzumirali male količine piva nakon čega im je snimljen mozak PET uređajem koji je pratio promjene u kemijskom sastavu mozga. Ispitanici su bili različitih navika što se tiče konzumacije alkohola – neki su pili vrlo često, a neki gotovo nikad. Dane su im vrste piva koje inače najčešće piju. Kako bi spriječili da alkohol počne djelovati i mijenjati kemijski sastav mozga, znanstvenici su ispitanicima sprejem nanijeli samo 15 mililitara piva na jezik i pričekali 15 minuta.

Promjene su bile zamjetne – kad su muškarci okusili pivo, u njihovom mozgu otpustile su se više razine dopamina u roku od samo nekoliko minuta za razliku od onih ispitanika koji su okusili vodu ili energetski napitak Gatorade. Tijekom eksperimenta, znanstvenici su ih upitali nekoliko puta koliko su žudjeli za pivom i, nimalo iznenađujuće, pokazalo se kako su za pivom žudjeli više oni koji su ga pili prije nego oni koji su pili vodu ili Gatorade.

Razina otpuštenog dopamina nije bila slučajna. Kod osoba s povijesti alkoholizma u obitelji primijećeno je oslobađanje viših razina dopamina nakon što su okusili pivo. Kod ispitanika koji inače često konzumiraju alkohol, ali bez povijesti alkoholizma u obitelji, oslobodila se prosječna razina dopamina.

Ovo bi, smatraju znanstvenici, moglo pomoći u otkrivanju zašto su neki ljudi skloniji alkoholizmu i zašto im je teže riješiti se alkohola. Gotovo istovremeno, oslobađanje dopamina nakon kušanja piva moćan je mehanizam koji pokreće i jača žudnju za pivom, a sklonost ovoj ugodi mogla bi biti genetski nenasljedna. Ovo bi mogao biti jedan od razloga zašto kod osoba s povijesti alkoholizma u obitelji postoji dvostruko veća šansa da i sami budu alkoholičari.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako kod osoba sklonijima alkoholizmu određeni stimulansi povezani s konzumacijom alkohola (miris alkohola ili sami pogled na alkoholna pića u baru) mogu potaknuti oslobađanje dopamina u mozgu. Ovo istraživanje pokazalo je kako se kod osoba sklonih alkoholizmu otpuštanje velikih količina dopamina može dogoditi čak i ako ne piju alkohol često, a potreban je samo gutljaj kako bi taj proces započeo.

 

znanost.hr

tačno.net
Autor/ica 22.4.2013. u 09:26