Zatvorena ovogodišnja manifestacija Slovo Gorčina

tačno.net
Autor/ica 26.9.2011. u 15:31

Zatvorena ovogodišnja manifestacija Slovo Gorčina

Sinoć je na Rivinama kod Stoca zatvorena ovogodišnja manifestacija Slovo Gorčina. Inače četrdeseta po redu manifestacija podsjetila je četrdeseti put na jednog od najvećih svjetskih pjesnika Maka Dizdara. U tri dana manifestacije bilo je upriličeno niz kulturnih dogadaja sa područja književnosti, slikarstva i muzike. Gosti pjesnici ovogodišnje manifestacije su bili Diana Burazer i Admiral Mahić.

Kafa s pjesnicima Dianom Burazer i Admiralom Mahić

Nagrada Mak Dizdar ove godine je dodjeljena Miti Travaru iz Banja Luke za zbirku pjesama pod naslovom Pozdrav iz sunčanog hemeroida. Ovu zbirku je žiri u sastavu Stevan Tontić, Mile Stojić i Alija Pirić, proglasio najboljom od svih pristiglih na konkursu Slovo Gorčina.

U sklopu programa zatvaranja manifestacije bio je upriličen recital poezije pjesnika članova Književnog kluba Mostar: Ivo Krešić, Adnan Žetica, Goran Karanović i Elvedin Nezirović. U prisustvu velikog broja slovoljubaca, u dvorištu privatne kuće Mire Raguža, uživalo se u poetskim ostvarenjima. Pored poezije upriličena je  i veče sevdaha u izvedbi Midhete Mujan i Adnana Pajevića.

 

Manifestaciju Slovo Gorčina je službeno zatvorio njen predsjednik Edim Šator. Šator je naveo kako se, uprkos financijskim poteškoćama s kojima se susreće ova manifestacija,  uspjelo još jednom odati počast Maku u njegovom rodnom gradu, gradu kojem se Mak stalno vraćao.

Fotografije: Salih Borozan

tačno.net
Autor/ica 26.9.2011. u 15:31