KAĆA

Gradimir Gojer
Autor/ica 3.2.2020. u 15:46

KAĆA

Foto: radiosarajevo.ba

Za neugasli glumački eros prvakinje Kaće Dorić

Ovih je dana istaknuta glumica, prvakinja Narodnog pozorišta Sarajevo i Kamernog teatra 55 i uspješna redateljka Kaća Dorić obilježila šezdeset godina iznimno uspješne karijere na daskama koje život znače. Izabravši grad na Miljacki za mjesto življenja, a središnju bh. teatarsku kuću, Narodno pozorište Sarajevo, za pozornički prostor sa kojega je kreirala i kazališnoj publici ponudila brojne veličanstvene uloge, Kaća Dorić je od tog trenutka svojim umjetničkim radom i etikom postavila visoke kriterije u kazališnom radu koje će potvrđivati odgajajući u Dramskom studiju sve same prvake sarajevskih teatarskih kuća poput Josipa Pejakovića, Vesne Mašić, Dragana Jovičića i druge…

Dorićeva je po mnogo čemu bila avangarda sarajevskih teatara, jer je njen odnos prema velikim ulogama Čehova, Joneska, Šekspira bio i ostao parametrom za vrhunski glumački izraz.

Spadala je u najbolje svršene studente Akademije za pozorište, radio i televiziju u Beogradu, a njeni sarajevski studenti, među kojima je i Zijah Sokolović, dalje šire istinski mit o Kaćinim bebama, koje su činile, a i danas čine, mala i velika pozornička čuda.

Teško je odmjeriti kojem od sarajevskih teatara je Kaća Dorić više dala, ali i Narodno pozorište i Kamerni teatar 55 i Pozorište mladih i SARTR Kaću jednako svojataju, veličaju i diče se njenom fenomenalnom glumom.
Zato šezdeset neumornih godina ljubavi za pozornicu zavrjeđuje da svi mi, tvoji učenici i prijatelji i scenski saputnici uskliknemo: Kaća, podari nam bar još šezdeset ovako lijepih i uspješnih pozorničkih godina!

Gradimir Gojer
Autor/ica 3.2.2020. u 15:46