Kojović: Odluka Ustavnog suda o Danu RS-a je korak naprijed za BiH

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 14:24

Kojović: Odluka Ustavnog suda o Danu RS-a je korak naprijed za BiH

Odluku Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike Srpske proglašen neustavnim praznikom, komentarisao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i delegat u Klubu Srba u Domu naroda FBiH.

„Odluka Ustavnog suda BiH je očekivana i u potpunom skladu sa zaključcima Venecijanske komisije koja je još u oktobru 2013. godine utvrdila da je takozvani ‘Dan RS-a’ proglašen isključivo od strane pripadnika, odnosno delegata samo jedne od etničke skupine (Srba), isključujući volju svih ostalih građana“, kazao je Kojović.

„Također, neprimjerena Ustavu BiH je i činjenica da je za Dan RS-a bio proglašen pravoslavni praznik (Slava sv. Stefana) koji ima osim što ima isključivo monoetničke konotacije (vezuje se za tradiciju srpskog naroda) ugrožava i princip sekularnosti. Ta logika po kojoj bi Dan RS-a trebao biti pravoslavna slava, i koja implicira da bi Dan Federacije trebao biti dan Ašure ili dan sv. Roka, nije sukladna ni Ustavu BiH, a ni principima EU, te njezinu eliminaciju od strane Ustavnog suda smatram korakom naprijed za BiH“, dodao je.

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 14:24