Umro glumac Velimir Životić

Autor/ica 16.5.2011. u 10:39

Umro glumac Velimir Životić

U Novom Sadu je, u 87. godini, preminuo glumac Velimir Bata Životić, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u penziji, saopštieno je 16. maja iz SNP.

Karijeru profesionalnog dramskog umetnika počeo je u Pančevu i Somboru, a više od 33 godine proveo je u SNP-u, gde je i posle penzionisanja nastavio da igra u predstavama.

Igrao je u mnogobrojnim radio-dramama i emisijama, a publika će ga pamtiti i po ulogama u značajnim televizijskim serijama i na filmu.

Dobitnik je Sterijine nagrade, više priznanja Susreta vojvođanskih pozorišta, Oktobarske nagrade Novog Sada, Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom kao i Zlatne medalje SNP-a “Jovan Đorđević“.

Neke od poznatijih uloga koje je odigrao u pozorištu su Voznesenski u predstavi “Živi leš” po romanu Lava Tolstoja, Nadan Bojmir u “Maksimu Crnojeviću” Laze Kostića, , uloga Viće u Nušićevom “Sumnjivom licu”, Kir Janja u delu Jovana Sterije Popovića, gospodin Smit u drami “Ćelava pevačica” Ežena Joneskoa.

Poznat je i po ulogama u serijama “Diplomci”, “Građani sela Luga”, “Pesma”, “Više od igre”, “Sedam sekretara SKOJ-a”, “Povratak otpisanih”, “Portret Ilije Pevca”, “Vuk Karadžić”, “Aleksa Šantić”, “Kraj dinastije Obrenović” i, na kraju, “Vratiće se rode”.

Komemoracija povodom smrti Velimira Bate Životića biće održana u SNP-u 18. maja u 9.30 a sahrana je na Novom groblju u 12 sati.

Autor/ica 16.5.2011. u 10:39