Free Patrick Zaki: Prepoznat rad bh. dizajnera Emine Lagumdžije i Harisa Jusovića

Sanela Gojak
Autor/ica 3.3.2021. u 17:14

Free Patrick Zaki: Prepoznat rad bh. dizajnera Emine Lagumdžije i Harisa Jusovića

Fotografije: S.G.

Moždane vijuge su isprepletene žice zatvorske ograde. Ima ih puno, kako ih se riješiti? Da li pažljivim presijecanjem ili razgovorom? Crvena podloga na kojoj su smještene žičane vijuge upozorava na opasnost.

Mlada bh. dizajnerica Emina Lagumdžija je autorica ovog plakata koja upozorava na to koliko je izražavanje političkog mišljenja na društvenim mrežama u nekim zemljama opasno, konkretno u Egiptu?

Sarajevo se pridružilo inicijativi za oslobađanje egipatskog studenta Patricka Zakija izložbom 30 najboljih plakata koji su izloženi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, u okviru XXXVII Festivala Sarajevska zima 2021.

Među 30 najboljih radova našli su se angažirani umjetnički radovi bosanskohercegovačkih dizajnera Emine Lagumdžije i Harisa Jusovića koje je žiri izabrao od oko 900 pristiglih plakata iz cijelog svijeta.

Jusović je na svom plakatu prikazao prazan kavez za ptice i ptičicu na slobodi uz jasni poziv i poruku FREE! Ptičica tweetuje najljepštu pjesmu samo kad je slobodna.

Freedom for Patrick Zaki.

U žiriju je učestvovala grafička dizajnerica i aktivistica za ljudska prava Miomirka Mila Melank.

Poziv “Free Patrick Zaki, prisoner of conscience”, je bio specijalno izdanje Poster For Tomorrow.

Konkurs za plakat su organizovali Amnesty International Italia, Conversazioni sul futuro, Diffondiamo idee di valore u saradnji sa Alma Mater Studiorum – University of Bologna, Articolo 21 Association, Human Rights Festival i uz podršku međunarodnih institucija i organizacija.

Cilj konkursa je bio ujediniti ljude širom svijeta na poziv za oslobađanje iz zatvora egipatskog studenta Patricka Zakija. Zaki je uhapšen 7. februara 2020. godine kada je došao u Kairo posjetiti svoju porodicu.

Egipatski student je godinu dana zatvorenik savjesti zbog izražavanja političkog mišljenja na društvenim mrežama i borbe za ljudska prava.

Izložba plakata „Free Patrick Zaki“ je postavljena u galeriji MAK u Sarajevu do subote (6. marta).

Sanela Gojak
Autor/ica 3.3.2021. u 17:14