UMETNIK KAO PUBLIKA

tačno.net
Autor/ica 10.6.2014. u 11:45

UMETNIK KAO PUBLIKA

Izložba LITTLE TOMORROW bila je postavljena od 30.4–17.5.2014. u Umetničkom prostoru U10, a diskusija planirana za poslednji dan izložbe odložena je zbog vanrednih okolnosti u zemlji.

Forum: publika o radovima vizuelne umetnosti

http://razgovori.wordpress.com

Četvrtak, 12. maj 2013. od 19h

Zadruga Oktobar, Strahinjića Bana 33/21 (suteren), Beograd

Otvorena diskusija među publikom o izložbi

LITTLE TOMORROW

NEMANJE LAĐIĆA

Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 0,4 MB •• https://razgovori.files.wordpress.com/2014/05/ukp_nemanja-ladjic-web-2.pdf

Tekstovi bez vizuelne dokumentacije, Word, 50kb ••

https://razgovori.files.wordpress.com/2014/05/ukp-nemanja-ladjic-21.doc

U trideset drugu diskusiju u okviru foruma Umetnik kao publika ulazimo nakon odštampane knjige posvećene prethodnoj trideset i jednoj diskusiji, bogato ilustrovane, koja sadrži i petnaest priređenih transkripata diskusija. Ova diskusija posvećena je tekućoj izložbi Little Tomorrow Nemanje Lađića, u okviru koje su predstavljena tri video-rada, svaki drugačiji, a sva tri su usko vezana za Nemanjina interesovanja za digitalizaciju, tehnologiju i izmenjenu percepciju.  Umetnik sam definiše svoje polje interesovanja:

„Pod uticajem digitalizacije i principa digitalne vizuelne komunikacije, načini na koje posmatramo stvari oko sebe drastično su promenjeni. Drugačija su očekivanja, logika, brzina iščitavanja i donošenja zaključaka, prihvatanje i neprihvatanje, sistematičnost i površnost. Moji radovi bazirani su na nekim malim zapažanjima i otkrićima koja upućuju na sve te promene, kojih uglavnom nismo svesni. Svi moji radovi, kako starije instalacije tako i noviji video radovi, sadrže neki element očigledne iluzije koji je baziran na određenoj tehničkoj mogućnosti.“

Kako male intervencije u onome što deluje jednostavno i svakodnevno mogu da nas zavedu i skrenu tok našeg doživljaja sveta? Da li tehnologija pravi šum u našim malim životima ili ih čini neponovljivim?

Dođite da razgovaramo o tome na koji način Nemanja iznova stvara pejzaž koji brzo promiče iza prozora voza ili autobusa ili kola, da li čovek u pećini ima ili nema moć da komunicira kako sa ljudima koji su hodali zemljom odavno u prošlosti i koji će tek biti na Zemlji daleko u budućnosti, i kako putovanja mogu da se izbore za svoje postojanje nezavisno od polazne i dolazne tačke.

Nemanja Lađić rođen je u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek, u klasi prof. Mrđana Bajića 2009. godine, a 2011. završio je Transmedia program – postdiplomske studije medijske umetnosti u Briselu. Izlagao je samostalno šest puta i učestvovao na tridesetak grupnih izložbi. Radi video radove i instalacije koje se bave optičkim/vizuelnim iluzijama, a inspirisani su tehnologijom, matematikom, problemima digitalizacije, graničnim oblastima fizičkog i digitalnog.

Više o radu Nemanje Lađića:  www.nemanjaladjic.com

Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA je javni forum u okviru kog publika, na osnovu materijala koji umetnik priprema unapred i uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se „razmišlja naglas“, da se ove misli suprotstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.

Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o umetnosti, o svakodnevici, o tome na šta nas inspiriše umetnosti i tome šta se menja posle susreta sa radovima. Razmena između umetnika i njegove publike, između profesionalaca i onih koji su zainteresovani za nematerijalne ljudske delatnosti, postaje sve važnija u javnom životu pod pritiskom amaterizacije umetničkih praksi i marginalizacije kulture uopšte.

UMETNIK KAO PUBLIKA, Forum :: publika o radovima vizuelne umetnosti

Koncepcija i realizacija projekta – Mg Boba Mirjana Stojadinović

Produkcija projekta – Frekvencija

Partner projekta – Kulturni centar REX

Hvala Umetničkom prostoru U10

Hvala Oktobru!

tačno.net
Autor/ica 10.6.2014. u 11:45