TREĆI DAN STREET ARTS FESTIVALA

tačno.net
Autor/ica 24.5.2015. u 11:38

TREĆI DAN STREET ARTS FESTIVALA

Sunce se pojavilo i započeo je treći dan Street Arts festivala, koji se održava u Mostaru i samo od sebe najavilo još pregršt događanja koja treba vidjeti.

Atmosfera je uzavrela već u najranijim satima, zahvaljujući mladim umjetnicima Anji Maričić, Suniti Fišić i Enidi Mustafić koji su prvo glazbom oduzimali pozornost svima prisutnima, pa čak i pojedinim vozačima, oslikavajući svaki komadić bjeline na zidovima Hnk – a, Mala scena. Ovi umjetnici su se ponovno odazvali pozivu organizatorima Street Arts festival i vratili se dovršiti sliku koju su započeli još prošle godine.

Da atmosfera ne pada, pobrinuli su se njihovi kolege koji su svojim radom ukrašavali zid odmah pored njih. Anti Babiću, studentu iz Sarajeva, kojem je ovo prvi festival, ovo je ujedno i prvi vid ovakvog oslikavanja javnih površina. Nije krio svoje oduševljenje konceptom festivala. Njegov rad nosi ime “Kolektivno nesvijesni”, kojim je želio dočarati kolektivni pad etičkog morala današnjice.

Da se na festivalu ne propušta nijedan dio grada svjedoči raspršenost naših kreativaca, pa smo jedne od njih pronašli čak iza caffe bara «Coco – Loco». Poznata u svojoj zemlji, španjolska umjetnica BTOY se rado odazvala festivalu, a na svojem putu ovamo je dovela svog suradnika i prijatelja Argentinca Bruna. Potresna slika španjolskih dječaka u izbjeglištvu je simbol napuštene koja su sve izgubila u strahotama koje je sa sobom donio građanski rat u Španjolskoj.

Sada već strandardne postave kantica boja, kisteva i ljestvi po gradu na kojima su čitav dan hvatali posljednje zrake sunca slikari i umjetnici, na predivnoj lokaciji na starom mostu, kada je sunce počelo padati, održano je čitanje poezije. Na čitanje poezije bili su pozvani baš svi, pa čak i slučajni prolaznici koji su poneseni atmosferom dobili želju da se priključe i sami nešto pročitaju.

Također je održana kreativna radionica za naše najmlađe koji su tako dobli priliku da stvaraju svoj vlastiti kreativni nered.

Od programa je održan već najavljivani koncert mladih bendova, pod zajedničkim nazivom “Rolling on the river”, u organizaciji Uwc – a, koji su također održali radionicu zajdničkog bojenja svega što ti oko vidi, pa se tu našlo kamenje, majce prolaznika i izrada origamija u tisuću boja.

Za kraj večeri je pripremljen spektakularni i maštoviti Street Fest Rising Electronic party, na kojem su nastupali dj – evi iz inzozemstva i regije. Popularni Sanjin ferušić (Bl), dj Asp THE Great (Travnik) i dvojica dj – eva iz inozemstva, dj Prcls (Austrija) i dj Joakim Hansson (Švedska). Da party bude posebno upamćen pobrinula se umjetnica facepaintinga Sanja Majić.

tačno.net
Autor/ica 24.5.2015. u 11:38