U subotu spektakl ispod Starog mosta u režiji Harisa Pašovića

tačno.net
Autor/ica 26.9.2013. u 16:35

U subotu spektakl ispod Starog mosta u režiji Harisa Pašovića

53. FESTIVAL MESS IZ MOSTARA ĆE POSLATI PORUKU DA IMAMO PRAVO NA SREĆU

(MOSTAR, 26. septembra, 2013) Na današnjoj konferenciji za novinare Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Haris Pašović, reditelj predstave «Osvajanje sreće», te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić jedinstveni su bili u ocjeni da je neizmjerno važno što se festival kao što je MESS otvara prvi put u historiji u Mostaru i to upravo ostvarenjem koje propituje pravo na sreću u postkonfliktnom društvu.

U subotu 28. septembra, 2013. na platou ispod Starog mosta publika će vidjeti scenski spektakl iza kojeg stoji tim od skoro 200 ljudi, i koji postavlja centralno pitanje «Imamo li pravo na sreću?». «Istražujući to pitanje kroz neke od najvećih konflikata u posljednjih 40 godina, pronašli smo kako u tim situacijama postoji snažna volja za životom», istakao je Pašović ocijenivši situaciju u irskom Daryju vrlo sličnom sa Mostarom

Kako je objasnila koautorica Emma Jordan, predstava se mijenja i prilagodjava mjestu gdje se igra, te je prenijela utiske sa premijere u Daryju objasnivši da je publika bila duboko dirnuta onim što su vidjeli, te se nada da će se dio tog intenziteta prenijeti i na publiku u Mostaru. Za glumca Corneliusa Macarthyja proces pripremanja predstave je bio zapravo prava drama, sa elementima i frustracije i izazova. «Cijeli proces je bio iznimno zahtjevan mentalno, fizički, emotivno ali je i svojevrsna privilegija biti dio ovakvog internacionalnog tima», zaključio je Macarthy.

Bh. glumica Mona Muratović posebno je istakla važnost da u ovako okrutnom svijetu o kojem i ova predstava govori umjetnici moraju doprinijeti da ovo mjesto bude bolje mjesto za život. «Predstava uopšte nije jednostavna ni nama ni publici, ali nas priča o deset miliona mrtvih ne sprječava da tražimo sreću», zaključila je Muratović koja u predstavi ima više uloga na različitim jezicima, te monolog od deset minuta. Thomas Steyaert, koreograf dočarao je zahtjevan posao postavljanja koreografije sa velikim brojem učesnika na sceni objasnivši da su ga svi detalji iz scenarija asocirali na fizičke pokrete. «Nakon ravnog prostora u Daryju sad nam je izazov prilagoditi koreografiju stijenama, rijeci i prekrasnom mostarskom okruženju», istakao je Steyaert.

«Od 28. septembra BiH će biti centar pozorišne umjetnosti na Balkanu i pozivam publiku da nam se pridruži u ovom historijskom trenutku i da sa nama krenu u osvajanje sreće», poručio je Mustafić.

53. Internacionalni teatarski festival MESS prvi put u historiji bit će otvoren u Mostaru 28. septembra, 2013. predstavom Harisa Pašovića “Osvajanje sreće” koja će se igrati na platou ispod Starog mosta. Ove godine od 28.09. do 07.10. Festival će ugostiti oko 200 umjetnika i umjetnica iz 18 zemalja, a bit će izvedeno 25 predstava i brojni prateći programi.

tačno.net
Autor/ica 26.9.2013. u 16:35