Američki pisac Gore Vidal je umro

Autor/ica 1.8.2012. u 14:24

Američki pisac Gore Vidal je umro

Autor 25 romana i tekstova za kazalište, umro je od upale pluća u 86. godini


Romanopisac Gore Vidal, umro u utorak 31. avgusta u 86. godini u Americi,  institucija je američke književnosti.  Manje poznat od Normana Mailera ili Trumana Capotea, bio je prepoznatljiv po svojoj sklonosti ka provokaciji, ali i po kulturi, i nevjerojatnom radnom elanu.

Sin oficira američke zračne vojske, unuk senatora i rođak nekadašneg američkog podpredsjednika Al Gorea, Eugene Luther Gore Vidal, koji je sa 14 godina postao jednostavno samo Gore Vidal, rođen je 13. oktobra 1925. u Vojnoj akademijiWest Pointu građanskoj obitelji.

Njegovi roditelji su se razveli, a majka se ponovno udala, i to za Hugha Auchinclossa, koji će poslije nje oženiti majku Jackie Kennedy. Gore Vidal je tako postao bliski prijatelj predsjednika Kennedyja i njegove familije.

1948. je šokirao američku kritiku svojim trećim romanom ‘Dječak pokraj rijeke’, mirnim pledoajeom za homoseksualce. Lik romana je inspiriran ljubavlju iz mladih dana, Jimmyjem Trimbleom, koji je ubijen na Pacifiku kad je bio u mornarici.

Vidal, koji je živio u Italiji sa Tennessee Williamsom i bio ljubavnik pisca Jacka Kerouaca, pobunio se protiv moralnog i seksualnog  konzervativizma. Seksualni identitet će ponovno biti tema u njegovom romanu ‘Myra Breckinridge’, objavljenog 1968.

Pariz je otkrio nakon Drugog svjetskog rata. ‘Francuska je bila, nakon rata, središte civilizacije’, izjavio je 1999. novinaru AFP-a. ‘U Francuskoj sam proživio izvanredan dio mog života, u društvu umjetnika kao što su Jean Cocteau i André Gide’.

Eklektičan, objašnjava relativno udaljavanje francuske čitateljske publike od njega, zato što “vi u Francuskoj imate potrebu stavljati ljude u kategorije”.

“Ja radim sve što me zabavlja, ali, u svim mojim knjigama glas ostaje isti”, insistira ovaj čovjek koji je 32 godine živio u mjestu Ravello, pored Napulja, nakon čega se 2005. iz zdravstvenih razloga definitivno vratio uLos Angeles.

Napisao je 25 romana, inspiriranih povješću i američkim političkim životom (‘Burr’, ‘Lincoln’, ‘1876’…) ili satirom (‘Kalki’, ‘Duluth’), desetak knjiga eseja, kazališnih komada i filmskih scenarija (‘Odjednom prošlog ljeta’, ‘Ben-Hur’…) Njegova autobiografija ‘Palimpsest’ (1996) nedavno je prevedena na druge jezike.

Glumio je u Fellinijevom filmu ‘Rim’, poznat je po učestvovanjima u žučnim televizijskim debatama, a bio je neuspješni kandidat za političke mandate Demokratske stranke 1960. i 1982. Suprotstavljao se svakoj američkoj intervenciji u inostranstvu, a zažalio je čak i zbog sudjelovanja SAD u Drugom svjetskom ratu. Ovo njegovo stajalište je izazvalo škandal.

Godine ne umanjuju borbenost: u 81. godini je vrlo oštro kritikovao republikanskog predsjednika Georgea Bucha, optužujući ga da je došao na vlast zahvaljujući izbornoj prevari i zamjerajući mu da je potpirio terorističe prijetnje nakon atentata 11. septembra.

“To je bio državni udar”, izjavio je AFP-u 2006. “Držati ljude u stanju straha je velika totalitaristička manipulacija naučena od europskih diktatura iz tridesetih godina”.

(AFP)

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič

 

Tagovi:
Autor/ica 1.8.2012. u 14:24