U Poznanju održana debata o jezicima i identitetima

tačno.net
Autor/ica 17.6.2018. u 09:16

Izdvajamo

  • "U južnoslavenskim državama postoji bizaran odnos između jezične stvarnosti i službenog predočavanja te stvarnosti. Pomake u smjeru dokidanja tog bizarnog stanja čini Deklaracija o zajedničkom jeziku, čiji potpisnici su i Bogusław Zieliński i Danko Šipka" - izjavila je Snježana Kordić.

Povezani članci

U Poznanju održana debata o jezicima i identitetima

Foto: uam.platontv.pl

“Nacionalni jezici srednje i južne Evrope: globalizacija, ideologija, identitet” – to je naslov debate održane ovog tjedna u Poznanju, uz sudjelovanje lingvista iz različitih dijelova svijeta.

Debatu je povodom stote obljetnice poljske neovisnosti i uoči stote godišnjice Univerziteta u Poznanju organizirao tamošnji Institut za slavensku filologiju.

Screenshot_20180616-221846

“Svjedoci smo kako je u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori na djelu jezični inženjering, cilj kojeg je povećati udaljenost od susjeda. Ovo je jedna od ključnih tema naše debate” – objašnjava prof. dr. Bogusław Zieliński, direktor Instituta za slavensku filologiju.

Širi interes debate usmjeren je na probleme odnosa jezika i nacionalnog identiteta u srednjoj Evropi i na Balkanskom poluotoku.

Nakon uvodne riječi dekana, plenarna izlaganja su imali istaknuti znanstvenici: Danko Šipka (Arizona, SAD), Motoki Nomachi (Hokkaido, Japan), Snježana Kordić (Zagreb, Hrvatska), Tomasz Mika (Poznanj, Poljska).

“U južnoslavenskim državama postoji bizaran odnos između jezične stvarnosti i službenog predočavanja te stvarnosti. Pomake u smjeru dokidanja tog bizarnog stanja čini Deklaracija o zajedničkom jeziku, čiji potpisnici su i Bogusław Zieliński i Danko Šipka” – izjavila je Snježana Kordić.

Screenshot_20180616-221826

tačno.net
Autor/ica 17.6.2018. u 09:16