Festival kulture “Slovo Gorčina” 2019

Vanja Šunjić
Autor/ica 25.7.2019. u 13:05

Festival kulture “Slovo Gorčina” 2019

“Slovo Gorčina” je festival koji se održava od 1971. godine i bio je prepoznatljiv kulturni događaj u bivšoj državi. U ratu je doživio stanku od nekoliko godina, ali nakon toga je nastavio da živi, sa nastojanjem organizatora da mu vrate predratni sjaj.

Festival je zagovarao veliki bosanskohercegovački pjesnik Mak Dizdar još 1970. godine, u želji da objedini cjelokupno bh. i jugoslovensko umjetničko stvaralaštvo.

Festival će svečano biti otvoren na nekropoli stećaka Radimlja kod Stoca 26. jula a trajat će do 28.07.2019.

Važna stavka festivala je i Stolački ljetnji univerzitet, koji se organizuje u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert, u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Evrope), a čija je ovogodišnja tema OTPOR! Predavači na univerzitetu će biti Štefica Galić, prof. Dragan Markovina i prof. Tomislav Brlek.

Mile Stojić, predsjedavajući žirija na konkursu za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar”, istakao je da mladi danas mnogo čitaju i da jako dobro pišu. Stojić je ovu nagradu dobio prije 40 godina i, kao mladom pjesniku, bila mu je izuzetno značajna.

Ove godine je pristigao rekordan broj rukopisa za prvu neobjavljenu zbirku poezije, njih 54, a autori 10 najboljih su pozvani na festival, gdje će biti proglašeni dobitnici prve tri nagrade.

Posljednji dan festivala biće upriličena promocija zbirke poezije Prostori, autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje pobjednice konkursa.

Program festivala možete pogledati ovdje.

Vanja Šunjić
Autor/ica 25.7.2019. u 13:05