U ponoć proglašenje pobjednika

tačno.net
Autor/ica 6.10.2013. u 12:25

U ponoć proglašenje pobjednika

“KING SIZE“ ŠVICARSKOG GENIJALCA MARTHALERA I DE BREIN “L’INNOCENTE“ ZATVARAJU 53. MESS

(SARAJEVO, 06. oktobar, 2013) 53. Internacionalni teatarski festival MESS u ponedjeljak 07. oktobra zatvorit će predstave jednog od najboljih evropskih reditelja, švicarca Christofa Marthallera «King size», te višegodišnjeg prijatelja Festivala, Diega de Bree koji ove godine dolazi sa predstavom «L’innocente» u izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Ranije istog dana održat će se i posljednji u nizu Balkan (Con)Text razgovora, a na jutarnjoj redovnoj press konferenciji Seadu Đuliću će biti uručena nagrada za teatarsku kritiku, publicistiku i litearaturu «Marko Kovačević». Kako je ranije objavljeno, Vanja Popović je dobitnica Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra koji će joj biti uručen na svečanosti u 18 sati i 30 minuta u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo, dok će na istom mjestu u ponoć biti proglašenje pobjednika i pobjednica 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS uz direktan prijenos na BHT1.

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u 13 sati Adnan Lugonić, Asja Krsmanović, Vuk Bošković, Dario Bevanda i Bojana Vidosavljević razgovarat će o adaptacijama dramskih tekstova i dramatizacijama u okviru Balkan (Con)Text programa.

Predstava «King size» u Narodnom pozorištu u 19 sati i 30 minuta kroz muzički duhovit i zabavan način propitivat će odnose među ljudima i na kakve su transformacije spremni zbog ljubavi. Bez ikakve sumnje, Theater Basel pod rediteljskim rukovodstvom Christofa Marthalera jedna je od predstava koje na ovogodišnjem Festivalu istinski ljubitelji teatarske umjetnosti ne bi smjeli propustiti.

Diego de Brea, slovenski reditelj, ove godine dolazi sa maštovitom adaptacijom filmskog klasika. “L’Innocente“ je posljednje djelo velikog filmskog reditelja Luchino Viscontija. Radnja intimnog trokuta se dešava u vilama rimske aristokratije, gdje je scenografija pomno i brižno birana, u senzualnoj atmosferi palata Italije. Viscontijevi junaci, u luksuznim kostimima i u bahatoj otuđenosti od svojih emocionalnih svjetova, kao da su zamrznuti u vremenu. Dođite u 22 sata u Sarajevski ratni teatar i razigrano zatvorite 53. MESS!

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 6.10.2013. u 12:25