U Mostaru promovisane knjige mr. Milana Jovičića: “Prognanik u svome gradu” i “Pisma s Neretve”

Zlatko Serdarević
Autor/ica 24.2.2017. u 07:24

U Mostaru promovisane knjige mr. Milana Jovičića: “Prognanik u svome gradu” i “Pisma s Neretve”

Zanimanje za predstavljanje knjiga mr. Milana Jovičića bilo je izuzetno veliko tako da je kongresna dvorana hotela Bristol ispunjena do posljednjeg mjesta. Ovom svakako treba zahvaliti njegovoj kontinuiranoj prisutnosti sa svojim vrlo intrigantnim tekstovima na portalima tacno.net i bosnjaci.ba i tematskim okvirima kojima se bavio. U dvije knjige pod naslovima „Prognanik u svome gradu“ i „Pisma s Neretve“, koje su promovisali prof. dr. Ibrahim Kajan i prof. Jasmina Demirović, autor razobličava procese podjele grada Mostara kroz slučaj privatizacije i segregacije u Aluminijskom kombinatu u Mostaru u kome je autor radio sve do početka posljednjeg rata, kada mu je to pravo, zajedno sa stotine drugih Srba i Bošnjaka oduzeto. Riječ je dakle o jednoj nacionalističkoj politici koja je afirmisala svaku vrstu podjela na nacionalnoj osnovi i time grubo pogazila svaki oblik ljudskih prava, sloboda i dostojanstva čovjeka.

MJ 7

Knjige u izdanju Centra za mir i multietničku saradnju Mostar promotor prof. dr. Kajan je ocjenio kao dragocjeno svjedočanstvo jednog vremena prepunog svih vrsta devijantnosti koje građanima serviraju nacionalisti pod krinkom zaštite samo jedne nacije.

“Oba ova izdanja nisu pisana kao naučni elaborat, to je pisano iz najneposrednijeg svjedočenja i u tome je velika vrijednost ovih knjiga. U današnjem vremenu nam nedostaje svjedočenja o istini i mi se trebamo truditi u tom smislu. To je u stvari naša misija u životu. Upravo je Jovičić otrgnuo od zaborava veoma važne detalje vezane za privatizaciju Aluminijskog kombinata, zloupotrebu vlasti i segregaciju koju je menadžement ove firme dugo godina provodio, rukovodeći se isključivo jednonacionalnim ključem”, akcentirao je prof. Kajan.

MJ 8

Autor prve stranice posvećuje vremenu stvaranja ideje za ovaj projekat sredinom 2015. godine prilikom jednog susreta sa ličnostima koje su činile jezgro Liste za jedinstveni Mostar 1996. godine a to su Safet Oručević i Radmilo Braca Andrić. Slijedi presjek biografskih podataka sa opservacijama o počecima turbulentnog vremena uoči posljednjeg rata i refleksija na njegov status. Cijeli knjižni blok donosi izbor referentnih objavljenih testova u printanim i elektronskim medijima koje je autor godinama ispisivao boreći se za obespravljene radnike u Aluminijskom kombinatu.

Svojim knjigama autor je ovjekovječio postratno vrijeme s kraja prošlog i početkom ovog vijeka razobličavajući mnoge devijantnosti nastale kao proizvod ne samo nacionalnih političkih strujanja, nego i kao plod sljedbenika podjela, isključivosti i nepostojanja iole značajnijih moralnih regula pojedinaca.

MJ 14

Autor je posjetioce upoznao sa fazama nastanka knjiga i velike uloge Centra za mir. Kazao je kako je uvijek bio dosljedan u borbi za jedinstveni Mostar braneći one vrijednosti koje su ga uvijek činile kosmopolitskim gradom.

‘Prije svega ovo je za mene jedna moralna i životna satisfakcija u gradu Mostaru iz prostog razloga što smo mi zajednički 1996. godine uspjeli da izvojujemo pobjedu za jedinstveni grad Mostar sa građanskom listom,  i da  nije bilo te pobjede danas bi sa ovim gradom bilo nešto sasvim drugo. S obzirom da sam ja preživio tu golgotu progona i pokušaja ubistva, ovo je za mene jedna velika satisfakcija od strane Centra za mir i multietničku saradnju Mostar kao izdavača,  gospodina Safeta Oručevića i njegovih saradnika. Sve te događaje sam jednostavno htio da predstavim u ovoj knjizi za istoriju i buduće generacije da se zna šta se događalo’, izjavio je autor mr. Milan Jovičić.

MJ 15

Promotorica Jasmina Demirović, lektorica i korektorica za obje knjige, naglasila je da ju je posebno impresionirala hrabrost autora koji je na ubjedljiv, autentičan i otvoren način reagovao na podjele i selekciono zapošljavanje u kombinatu.

‘Obe ove knjige sam kao lektor i korektor do u detalje pregledala i družila sam se sa svakim tekstom i svakom rečenicom.  U knjigama je riječ o starim-novim temama a to je borba za jedinstveni grad Mostar i borba za jedinstvenu i nedjeljivu BiH. Veličina Milana Jovičića je u njegovoj izuzetnoj hrabrosti u vremenu svakojakog zla koje se i danas neprekidno oživljava. Jovičić se hrabro nosi sa svim nedaćama ovog vremena, sa porukom da se zlo mora pobijediti i da se to može realizovati jedino istinom. On se svakom riječju bori protiv zla, protiv neprade, protiv nacionalizma. Moram kazati da je ludo hrabar čovjek i on predstavlja jednu ljudsku gromadu. Sve čestitke Centru za mir što je ovaj projekat prihvatio da objelodani, da ugleda svjetlost dana, jer Centar vodi borbu za jedinstveni grad Mostar, našta sam izuzetno ponosna’, kazala je prof. Jasmina Demirović.

MJ 4

Na stranicama ovih knjiga registrovani su brojni događaji kao što je sakupljanje potpisa Srba iz Mostara i istočne Hercegovine za tužbu protiv ove firme i Vlade F BiH.  U tekstu Lahki metal-teško breme, objavljenom u Dnevnom avazu od 17.09.1997. godine, Jovičić opisuje okupaciju Aluminijskog kombinata navodeći aktere tog čina. Prateći u kontinuitetu sve bitne događaje na portalu ovog nekadašnjeg privrednog giganta, on će u tekstu iz 2015. godine koji je objavio portal  „tacno.net“  konstatovati da je riječ o „Kriminalnoj Vladi kontinuiteta, navodeći čelnike Vlada F BiH koji su učestvovali u podijeli plijena”.

Promocijom je moderirao Sead Đulić a program je obogaćen nastupom vokalnog soliste Elvedina Titija Balalića. Autor je posebnu zahvalnost uputio izdavaču Centru za mir  i portalima tacno. net i bošnjaci.ba koji su ga cijelo vrijeme podržavali time što su objavljivali priloge prepoznavajući njegovu hrabrost u raskrinkavanju devijacija kojima je menadžment ovog kombinata bio sklon. Autor je cijeli iznos od prodatih knjiga namijenio pokloniti javnoj kuhinji u Mostaru.

MJ 6

Zlatko Serdarević
Autor/ica 24.2.2017. u 07:24