Uz obljetnicu Božice Jelušić: OTKUP OD BIOGRAFIJE

tačno.net
Autor/ica 13.10.2016. u 13:13

Uz obljetnicu Božice Jelušić: OTKUP OD BIOGRAFIJE

Naša autorica, pjesnikinja Božica Jelušić (16.10.1951), proslavlja dvostruku obljetnicu: 65 godina života i 45 godina stvaranja vlastite književnosti. Pridružujemo se čestitkama njezinim tekstom koji je objavljen 2014. g. 

1-a-bj1

OTKUP OD BIOGRAFIJE

Nema otkupa od biografije, ni pod kojim uvjetima.

Uzalud povlačimo crtice, nanosimo slojeve boje, lupkamo po tipkovnici i nižemo mudre rečenice i skladne stihove, u nadi da će baš NAS zaobići bilo koje prokletstvo, da ćemo ispuniti koncept jednog urednog građanskog života, ostavljući pri tom trag u stvaralaštvu, humanizmu, znanosti, politici, javnom životu,industriji zabave, borbi za bolji svijet. To jednostavno ne postoji. Ako si vješto zaobišao ponor droge, alkohola, neuredna života, opasnosti pogiblje, lomove u braku i izvan njega, razočaranja u sustav i intelektualnu zajednicu, ako te mimoišla kakva teška bolest i dugotrajno liječenje, javna sramota ili poslovni krah, možeš biti siguran da još negdje čeka neka toljaga da ti raskoli glavu, u momentu kad rastreseno zalaziš za poznati ugao gradića gdje si proveo maltene cijeli život.

Velika djela i osebujni životi imaju visoku cijenu. Ni najveći mangupi ne uspjevaju je izbjeći. Kažu da je Mallarme bio uredan gospodin profesor, pravi službenički mentalitet, a Rimbaud pustolov i poročni luđak, pa su ipak postali podjednako slavni. Ne dajem za to ni probušena novčića: samo se nitko nije potrudio otkriti Mallarmeovu tajnu boljku, rekla bih. Primjerice, Villon je bio sjecikesa i protuha, Michelangello muškoljub, Tolstoja je kinjila manična i ljubomorna žena, Wilde je skandalima podgrijavao fantaziju i dočepao se zatvora, Kafka je zazirao od oca i bio nesretan u ljubavi, Krleža je imao kompleks sveznadara, Nazor pisao laude Poglavniku pa pod stare dane odmetnuo se u partizane, pateći za svojom zasluženom udobnošću. Maria Tanase pila je kao smuk, Cohen je spiskao bogatstvo na žene i poroke. U svijetu glamura i zabave, Bardot je bila promiskuitetna, Monroe patila od poremećaja osobnosti, Dean je bio suicidalan, Jackson je htio zguliti sa sebe crnu kožu i sve što uz nju ide, a nekoliko desetaka njih, kojih se nasumce možemo sjetiti, naprosto je završilo u umobolnicama, ne imajući snage nositi se sa usudom i dodijeljenom karmom.

Ima li djela u slobodi i miru, u opuštenosti i zakrilnosti provincijskog života?

Nema, zasigurno. Provincija je placebo, djeluje samo na vrlo kratke pruge, dok uživaš u krajoliku, vrtu, uspomenama ili malim pothvatima, a zatim opet-kušaš otrove zavisti, trača,igre klanova i interesnih grupa, zatupljenost i potkupljivost medija, podmetanja, teror mediokriteta. Ako previše “odskočiš”, tu su denuncijanti, stranački fanatici,moralisti i religiozni redočinitelji: iskusit ćeš zavjeru šutnje oko svega što napraviš i stvoriš, čime te naprosto žele obeshrabriti, zbrisati, pomnožiti s nulom, dati ti UPUTNICU ZA STRANPUTICU, kojom ćeš na kraju doći do svoje zakonite propasti, nekog bunara u koji se simbolično bacaš, te poput kamena, navlačiš na sebe mahovinu zaborava, tišinu, neku slatkogorku nadu da je Roethke bio u pravu, zapisujući:

Govori li moje tijelo?
Ja dišem ono što jesam:
Prva i posljednja od svih stvari.
Kraj grobova velikana
Čak i kamenje govori.

(Flora Green, 30. srpnja 2014.)

1-a-bj

Božica Jelušić (Pitomača, 16. prosinca 1951.), hrvatska pjesnikinja. Završila je studijhrvatskoga i engleskoga jezika. Bavila se pedagoškim radom, novinarstvom, kulturnom animacijom i galerijskom djelatnošću. Od mladosti piše poeziju i prozu. Objavila je četrdesetak knjiga, od kojih su djeci namijenjene zbirka pjesama Zmaj od papira i poetsko-prozna knjiga Po mjeri cvijeta te prozne knjige “Bakomat”, “Priča o Jakovu Oblaku” i edukativna zbirka priča i pjesama o drveću “Pogled stablu”. Izabrane pjesme za djecu nalaze se u knjizi “Ljestve od svile”. Od ostalih naslova poznati su: ”Riječ kao lijepo stablo” (pjesme), “Kopernikovo poglavlje” (poezija),”Belladonna” (mapa s grafikama Gordane Špoljar-Andrašić), “Libela” (poezija), “Rukavica soneta” (soneti), “Zimzelen” (izabrane pjesme),”Stolisnik” (pjesme) “Flauta u inju” (izabrane pjesme), ”Arielirika” (pjesme, “SLOVOSTAJ” (mozaički tekstovi)) te kajkavske zbirke:”Meštri, meštrije”, “Nočna steza” i “Štorga”.Esejistički tekstovi skupljeni su u knjigama: “Herz desetka”, “Znak na zemlji” (likovne umjetnosti), “Od cintora do cybera” (o kajkavskoj književnosti). Objavila desetak likovnih monografija i monografskih kataloga o likovnim umjetnicima (Lacković, Horvat, Topljak, Tomerlin, Ivanišević, Švegović-Budaj i dr.) Kao nositeljica Fulbrightove stipendije boravila u SAD- u, na University of Washington, Seattle. Povodom toga objavljuje knjigu putopisa Okrhak kontinenta 1989. godine. Objavila je roman prvijenac “OKRHAK KONTINENTA” u izdanju MH Đurđevac (sunakladnik “Baltazar” Koprivnica”, 2014.) te knjigu razgovora o književnosti i društvenom životu “ŽIVOT KAO KNJIGA” (autor: Mladen Pavković, vl. naklada, Koprivnica, 2014.). Kao suradnica listova i časopisa za mladež, objavila je više od osamsto tekstova, različita sadržaja. Prevodi s engleskoga i njemačkoga jezika, crta, recitira. Za biblioteku “Nobelovci” (ŠK Zagreb) prevela je poeziju W. B. Yeatsa. Aktivno se bavi ekologijom a najveći dio vremena posvećuje prirodi i unuku Leu Filipu. “Djeca su kao žirevi”, kaže književnica i dodaje, “svaki od njih može izrasti u gorostasan hrast, i zbog toga ih moramo voljeti, poštovati, diviti im se od prvog dana kad uđu u naš svijet.” Priče i pjesme sakupljene u knjizi “Pogled stablu”, malen su prilog “duhovne hrane” za buduće graditelje i čuvare jedinog i najljepšeg svijeta koji poznajemo. Zastupljena je u trideset i pet antologija na hrvatskom i stranim jezicima, te u školskoj lektiri i čitankama za sve razrede osmogodišnjeg školovanja u RH. Neka njena djela je u njenoj antologiji Zywe zradla iz 1996. sa hrvatskog na poljski prevela poljska književnica i prevoditeljica Łucja Danielewska. Živi i radi u Đurđevcu.

radiogornjigrad

tačno.net
Autor/ica 13.10.2016. u 13:13