Titovi dani u Fažani

Petar Fehir
Autor/ica 6.5.2017. u 08:32

Titovi dani u Fažani

U Fažani, malom istarskom gradiću nadomak Pule, se ovih dana održavaju se 14. po redu „Titovi dani u Fažani“.

plakat

Pokrovitelji su Istarska županija i općina Fažana, a organizator Društvo Josip Broz Tito fažanske općine. Suorganizator je Zajednica društava Josip Broz Tito Istarske županije, Društvo Tito Vodnjan – Svetvinčernat i Turistička zajednica općine Fažana. Sponzora je desetak među kojima i nekolicina privatnih firmi.

Giancarlo

Manifestacija je otvorena filatelističkom izložbom „Marke s Titovim likom“. Razgovarali smo s Giancarlom Moscarda, koji je upriličio izložbu. Filatelista, bivši knjigovođa u fažanskom Badelu je od malih nogu vezan za Tita:

„Sjećam se kad je Tito prvi put došao u Fažanu, 1947. Ja sam imao sedam godina i kada je naišao njegov konvoj, prašnjavom cestom prema Vodnjanu, pomislio sam da idu Nijemci, pa u strahu otrčao kući. Drugi put sam ga vidio dvije godine kasnije. Moj otac je bio predsjednik Narodnog odbora i po toj funkciji domaćin drugu Titu u Fažani. Moj mlađi brat mu je tom prilikom predao cvijeće i svi smo bili jako ponosni. Supruga mi je poslije 12 godina radila kod Tita na Vangi. Taj osjećaj prema Titu me prati i danas. Ne kažem da nije bilo i nekih propusta, ali za to je najviše bilo krivo društvo oko njega. Zahvaljujući njemu smo vidjeli najveće državnike svijeta.“

Ana Damjanac, načelnica općine Fažana je pozdravivši goste izložbe i istakla kako je Tito ostavio neizbrisiv trag na fažanskoj rivi.

„Ja sam ponosna što sam živjela u Titovo vrijeme. Mi se ne sramimo i ne bojimo obilježavati uspomenu na Tita. U njegovo vrijeme smo svi bili jednaki i zajedno gradili tvornice. Danas nas pokušavaju odvesti u dužničko ropstvo. Ne smijemo nikad zaboraviti Titovu ulogu.“

Josip Hrvatin je u ime Zajednice društava Josip Broz Tito Istarske županije poručio da je Tito bio velik i principjelan čovjek, najzaslužniji za Pokret nesvrstanih, po čemu ga cijene svugdje u svijetu. Zajednica društava u Istri ima 12 udruženja, što je polovina od ukupnog broja društava u Hrvtskoj.

„Samo kod nas ima pojedinaca koji ga kude i koji su agresivni, ali što ga više kude mi ga više cijenimo.“

galo

Nakon govornika, koji su pozdravljeni burnim aplauzom od stotinjak prisutnih, Igor Galo, naš proslavljeni glumac i režiser, je prikazao dva svoja dokumentarna filma o Titu. Jedan je crnobijeli, sažetak dokumenata, a drugi ispraćaj Titove štafete iz pulske arene, u aprilu 1980 – ujedno i ispraćaj posljednje štafete, koja nikada nije bila uručena.

Zamolili smo ga da za Tačno.net ukratko opiše svoju sliku Tita.

„Tito je bio ideja koja okuplja, a ne razjedinjuje, što krasi samo velike državnike. Mi danas nemamo tu viziju. Nemamo ideju. Samo pasivizaciju. Mogli bismo ovo stanje usporediti s tlačenjem u vrijeme seljačke bune. Onda od Tahija, danas iz Brisela.“

Na pitanje zašto je percepcija Tita u Istri drugačija od one u većini „ostale Hrvatske“ Igor kaže:

„Mi smo najbliže Europi, pa se valjda ne usude ići oštro. Osim toga utjecaj crkve nije toliko dominantan kao u nekim drugim krajevima“.

U nastavku susreta biti će održan narodni zbor s kulturno-umjetničkim programom i zajedničko druženje, te sportska takmičenja.

Što reći!? Fažana i dalje ostaje nepokoreni grad.

Petar Fehir
Autor/ica 6.5.2017. u 08:32