TEATARSKI OSKAR

Gradimir Gojer
Autor/ica 9.1.2018. u 10:03

TEATARSKI OSKAR

Foto: Promo Printscreen

Premio Europa tijekom trideset godina postojanja artikulirao se u teatarsku inačicu velike filmske nagrade Oskar. Teatrolozi iz više zemalja odabrali su i ove godine, dakle u obljetničkoj tridesetoj sezoni, u Rimu najbolje među najboljima.

Apsolutna karizma velike francuske glumice Izabel Iper obilježila je ovogodišnju svetkovinu Premio Europa. Karakteristična je izjava ove umjetnice, koja je svojevremeno igrala u ekranizaciji romana Seobe koju je imaginirao Saša Petrović: “Teatar se ponovo rađa iz pepela, on ima bujan život koji izaziva prostor i vrijeme, najsavremeniji komadi hrane se prošlim vijekovima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kada se ponovo postave“, data 27.3. 2017., a koju u povodu dodjele teatarskog Oskara Iperovoj s razlogom opet citiram: “Teatar je prostor apsolutne slobode, jer u teatru uvijek govorim ono što hoću i radim ono što hoću…“

U teatru Argentino sa drugim dobitnikom ovog priznanja Džeremijom Ajronom Iperova je u sklopu ovog proglašenja teatarskih Oskara odigrala predstavu prema tekstu Prah prahu  Harolda Pintera.

Inače, ovo visoko priznanje Iperovoj dodjelio je žiri na čelu sa Žoržom Banijem, francuskim teatarskim kritičarem i teatrologom rumunjskoga podrijetla, predsjednikom Asocijacije svjetskih kritičara i teatrologa.

Poslije kanskih i venecijanskih najviših priznanja u oblasti filmske umjetnosti Iperova se popela na tron kraljice teatarske umjetnosti. Zasluženo!

Gradimir Gojer
Autor/ica 9.1.2018. u 10:03