TEATARSKE NOVINE – TERRA INCOGNITA

Gradimir Gojer
Autor/ica 4.6.2019. u 09:09

TEATARSKE NOVINE – TERRA INCOGNITA

Godinama teatarski život u Bosni i Hercegovini nije praćen niti približno razini ostvarenog kvaliteta u predstavama bosanskohercegovačkih kazališta. Nekada moćni valorizatori, printani mediji, čak više nemaju ni dostojanstvenu kronologiju i redovitu kroniku teatarskih zbivanja, a kritička misao u njima je, uistinu, misaona imenica. Doba istinskih teatarskih kritičara odavno je prošlost u bh. kulturnom i medijskom prostoru. Luka Pavlović, Velimir Stojanović i Sead Fetahagić nemaju dostojnih nasljednika. Novinari poput Nade Salom, specijalizirani za kroniku i kronologiju teatarskih zbivanja, odavno ne pišu.

U takvoj situaciji iluzorno je i govoriti o novinama koje bi pratile teatarsku bh. produkciju. A imali smo nekada i novine koje su se bavile samo i isključivo teatarskim događanjima. Čak su pojedina kazališta poput Kamernog teatra 55 imala večernje programe-afiše kao teatarske novine, naravno obogaćene i događanjima iz drugih kazališnih kuća.

Sve to danas izgleda kao neka snovita bajka, jer danas niti ozbiljno kreirane programske knjižice, afiše nemamo.

Zašto je to tako? Zašto su teatarske novine terra incognita u BiH kazališnom životu? Razloga je više, ali odmah valja isključiti jedan na koji se mnogi pozivaju. Nije problem samo i jedino u novcu. Problem vidim,  prije svega, u neostrašćenosti novih generacija teatrologa i teatarskih kritičara onim čime bi se, zapravo, trebali baviti. Ne postoji ona teatarska strast sa kojom su njihovi prethodnici na novinskim stupcima izlijevali svoju ljubav prema umjetnosti Thalije i Melpomene. Nemoguće je, jednostavno, da novina posvećena teatru bude pisana tek i samo profesionalnošću i rutinom. Za teatarski list potrebna je strast!

Poslije toga može se govoriti o drugim elementima nastanka i opstanka teatarskih novina!!!

Gradimir Gojer
Autor/ica 4.6.2019. u 09:09