Svi Mostarci se sjećaju dobrog i časnog čovjeka, Hansa Koschnicka, koji je u Mostar došao da spaja mostove i miri ljude

tačno.net
Autor/ica 21.4.2016. u 15:22

Svi Mostarci se sjećaju dobrog i časnog čovjeka, Hansa Koschnicka, koji je u Mostar došao da spaja mostove i miri ljude

Foto: AP- Koschnick na aerodromu u Mostaru

U Bremenu je u 87. godini života umro Hans Koschnick, koji je jedno vrijeme bio i evropski administrator u Mostaru, čovjeka koji je nakon rata pokušao da ponovo ujedini grad. Protivnici ujedinjenja su pokušali i da ga ubiju, preživio je dva atentata, ali će ostati upamćen kao “graditelj mostova među ljudima”.

Hans Koschnick zum Kriegsende

DPA

Gradska organizacija SDP BiH Mostar izražava žaljenje zbog smrti prvog evropskog upravitelja u Mostaru, gospodina Hansa Koschnicka. 

“Svi Mostarci se sjećaju dobrog i časnog čovjeka koji je u Mostar došao da spaja mostove i miri ljude i koji je za kratko vrijeme, a koje je proveo u Mostaru, uvijek radio na dobrobiti cijelog grada i svih njegovih građana. Hans Koschnick je napravio prve i pionirske korake ka integraciji grada, za čije jedinstvo još uvijek vodimo bitku, a jedna od zvijezda vodilja je i djelo koje je Hans Koschnick ostavio iza sebe. Od te borbe ni SDP BiH, a ni Mostarci, neće odustati i sugrno ćemo je dobiti.

Smatramo da izbori u jednistvenom i nepodjeljenom gradu nemaju alternativu i da se u oktobru moraju održati, a SDP BiH će na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, nakon provedenih izbora, i zvanično uputiti inicijativu da jedna od ulica u užoj gradskoj jezgri dobije ime Hansa Koschnicka.

Neka je gospodinu Hansu Koschnicku vječna slava i hvala.”

tačno.net
Autor/ica 21.4.2016. u 15:22