In Memoriam: Žute ruže za Degija

Sanela Gojak
Autor/ica 26.2.2021. u 16:52

In Memoriam: Žute ruže za Degija

Fotografije: S.G.

Poznati sarajevski fotoreporter Hidajet Delić Degi (1948-2017) napustio nas je prije četiri godine na današnji dan.

Nemjerljiva je vrijednost njegovih fotografija koje je napravio tokom svog života, s posebnim akcentom na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo.

Tek mali dio njegovog opusa predstavljaju fotografije koje su bile dio ciklusa na izložbi „Žene u Sarajevu pod opsadom“, kao i foto-monografija istog naziva a u okviru projekta Modul Memorije.

Za žene Sarajeva, Delić je volio reći da su bile istinske heroine, uredne i hrabre pored svog napora koji je rat nosio sa sobom.

 

Hidajet Delić je svojom kamerom 5. aprila 1992. godine snimio prvu žrtvu agresije na Sarajevo – Olgu Sučić.

Ono što ovog fotoreportera čini posebnim jeste činjenica da je nesebično pomagao ranjenim Sarajlijama ostavljajući foto-aparat za razliku od nekih kolega koji su znali dati djeci čokoladu da trče preko snajperskih linija kako bi napravili dobru fotografiju.

Omiljena boja Hidajeta Delića je žuta, i zato žute ruže za njega ovog sunčanog dana u Sarajevu na gradskom groblju Bare.

Hidajet Delić se fotografijom počeo baviti u srednjoj školi.

Radio je za američku novinsku agenciju AP. Tokom opsade Sarajeva objavljivao je fotografije u svjetskim novinskim izdanjima: The New York Times, LA Times, Time, Herald Tribune itd. Jedan je od osnivača novinske agencije BiH – BHPRESS. Bio je urednik fotografije Federalne novinske agencije FENA.

Neke od njegovih fotografija iz perioda opkoljenog Sarajeva mogu se vidjeti na stranici SniperAlley.

 

 

Sanela Gojak
Autor/ica 26.2.2021. u 16:52