SMRT NA KOSOVU POLJU

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.1.2018. u 15:04

SMRT NA KOSOVU POLJU

Foto: Jovica Drobnjak

Ivan Čolović „Smrt na Kosovu polju“, XX vek, Beograd, 2016.

Antropolog političke zbilje i književnik Ivan Čolović, Beograđanin rođenjem (1938.) i življenjem, dobitnik je Herderove nagrade, Nagrade Konstantin Obradović, Nagrade Vitez poziva, Ordena Legije časti, Medalje Konstantin Jiriček, a ove godine, upravo za drugo izdanje knjige Smrt na Kosovu polju postao je dobitnikom prestižne Nagrade Mirko Kovač.

Stvaralac je to koji je poglavito znanjem, ali i nevjerojatnim instinktom za novo i drugačije stvorio rijetko prestižnu biblioteku Dvadeseti vek, čiji naslovi pobuđuju pozornost u najintelektualnijim krugovima europskih zemalja, a jednako i van Starog kontinenta.

Knjiga Smrt na Kosovu polju najozbiljniji je znanstveni tekst koji sam posljednjih godina imao prigodu čitati. Radi se o opširnoj znanstveno-istraživačkoj studiji koja djelatno sa povjesne, znanstveno- antropologijske, vjerske i nacionalne slike Kosovske bitke oduzima sve ono što je mitologijska dimenzioniranost toka događaja sa dalekosežnim posljedicama na prošlost, sadašnjost, a bojim se i budućnost cijelog našeg regiona.

Goleme zablude stvorene mitologiziranjem ovog povijesnog događaja Čolović otklanja slojevitim tumačenjima i najsitnijih detalja i pojedinosti vezanih uz Kosovsku bitku i njene protagoniste, godinama potapane u naivne, mitologizirane, manipulativne, vjersko-politički pogubne otopine laži pripremanih radi postizanja ratno-huškačkih ciljeva i ostvarivanja sve novih i novih pothvata u širenju logike Velike Srbije i nebeskog naroda.

Čolović bogatim dokumentarnim vrelima suprotstavlja suhu, depatetiziranu istinu slici Kosovskog boja u mitologijskom ramu, pridonoseći našim saznanima o ovoj temi čitavim nizom takvih detalja i pojedinosti da komleks boja na Kosovu počinjemo gledati u jednoj nevjerojatno realnoj ravni. Autor ponekad donosi čak i bizarne detalje.

Čolović je uvjerljiv u mjeri sjajne, tako potrebne znanstvene citatnosti najznačajnijih antropologijskih i povijesno-političkih sondi spuštanih duboko u povijesne slojeve i istražene kronike prije, za vrijeme i poslije Kosovskog boja.

Ivan Čolović negujući visoki spisateljski stil, jednako je uvjerljiv i kada ispisuje događaje davnih dana, kao i kada opisuje, i to krajnje argumentirano, kako crkvena politikantski postavljena dogma daje nesumnjivu potporu srpskoj nacionalističkoj i šovinističkoj politici u agresivnim ratovima kao pokušajima ostvaranja garašaninovskih i drugih planova o Velikoj Srbiji.

Pored brojnih recentnih znanstvenih opservacija i ekspertiza političke mitologije Čolović pred čitatelja iznosi i preko tri stotine bibliografskih jedinica i precizan indeks imena.

O knjizi Smrt na Kosovu polju pisali su brojni autori, a tekst ću završiti duboko smislenim i krajnje istinitim citatom pjesnika Sinana Gudževića: “…Ivan Čolović je pokazao da je Kosovski mit težak jaram srpskom i još ponekom narodu, crnogorskom, na primjer, albanskom, pa i turskom, a da probleme s rukovanjem tim jarmom imaju i drugi narodi…“

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.1.2018. u 15:04