Skopljak predstavlja nove skulpture i crteže

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 11:00

Skopljak predstavlja nove skulpture i crteže

Jedan od najznačajnijih savremenih umjetnika naše zemlje Mustafa Skopljak u utorak u 19 sati u galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu otvorit će izložbu skulptura i crteža.

Nova veza

Dobitnik nagrade “Roman Petrović” za rad na izložbi “Mali format” 2012., koji iza sebe ima 44 godine veoma uspješnog rada, sretan je što će kolegama i ljubiteljima umjetnosti u glavnom gradu BiH predstaviti svoja nova djela. Šezdesetsedmogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu s prijateljima i velikom pažnjom priprema se za ovaj događaj, pa je tako vikend proveo galeriji vodeći računa i o najsitnijim detaljima postavke.

– Sutra ću predstaviti djela koja su nastajala u posljednje dvije godine. Riječ je o 20 skulptura i isto toliko crteža. Malo sam ušao u problematiku sa životinjama, ali i s ekologijom i bavio sam se na svoj način njihovom vezom – kaže Skopljak.

On nije siguran hoće li, nakon Sarajeva, njegova izložba biti postavljena u nekom od drugih bh. gradova.

Teška vremena

– Nisam previše o tome razmišljao. Moje je da radim. Kada se pojavi prilika, tada i predstavljam svoje radove u javnosti. Stvarno ne mogu da zovem i tražim mjesto gdje ću održati izložbu – nastavlja nagrađivani umjetnik.

Skopljak ističe da je situacija u umjetnosti u našoj zemlji veoma teška i da se, nažalost, iz godine u godinu pogoršava.

– Mislim da je najteža situacija u likovnoj umjetnosti. Kod nas ima najviše problema. Prava kriza. Ali, nekako se borimo i izlažemo. Nemamo se gdje povući. Ostaje nam da se borimo – ističe Skopljak.

Avaz

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 11:00