Sergej Trifunović i Voja Brajović u Narodnom pozorištu Mostar

tačno.net
Autor/ica 24.5.2016. u 10:10

Sergej Trifunović i Voja Brajović u Narodnom pozorištu Mostar

U četvrtak, 26. maja u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena predstava Zvezdara teatra iz Beograda, “Voz”. Ova je predstava rediteljski debi čuvenog glumca Voje Brajovića, koji u ovoj duodrami igra uz poznatog glumca Sergeja Trifunovića.

Brajović je ideju o predstavi dobio kada je pogledao film po McCarthyjevom djelu (u originalu “The Sunset Limited”, što je ime voza) kojeg je 2011. godine režirao slavni glumac Tommy Lee Jones. Jones glumi sa Samuelom L. Jacksonom u drami o susretu dva čovjeka različitih vjerskih uvjerenja i pogleda na svijet, a likovi se zovu Bijeli i Crni. Profesor, ateist (Brajović) baca se pod voz, a spašava ga bivši robijaš, vjernik (Trifunović). Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi, o pitanju zašto živimo…

“Inspiriran djelom Cormaca McCarthyja, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svijest o tome kuda ovaj svijet ide. I naravno, prije svega, čovjekoljublje, koje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije”, izjavio je Voja Brajović.

Sergej Trifunović o predstavi je zapisao: “U početku svega, bijaše riječ. Riječ, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao riječ. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog djela bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati”.

Predstava se igra u sklopu međunarodne kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske – “Mostarsko proljeće”. Cijena ulaznice je 10 KM, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor/ica 24.5.2016. u 10:10