BLEIBURG UŽIVO: KOJU NAM PORUKU ŠALJE VLADA OVAKVIM TV PROGRAMOM

Vesna Rajnović
Autor/ica 16.5.2020. u 08:55

BLEIBURG UŽIVO: KOJU NAM PORUKU ŠALJE VLADA OVAKVIM TV PROGRAMOM

Portal European Views, koji se bavi praćenjem i analizom funkcioniranja Europske unije, 12. maja je objavio svoj osvrt na hrvatsko predsjedanje Europskom unijom procjenjujući ga katastrofalnim. Razloga je mnogo, a među njima posebnu pažnju hrvatske javnosti privlače dva – nazadovanje demokratskih standarda i autokratske tendencije koje se očituju u progonu novinara i potpunoj kontroli javne televizije. U kontekstu te informacije treba promatrati televizijski program javnog servisa, kontroliranog od strane Vlade RH, u subotu 16. maja.

Prvi program nacionalne televizije (HTV1) osmišljen je ovako:

7.14 TV Kalendar – već uobičajeno s ponosom podsjeća na ustaški pokret pa na primjer o Juri Francetiću govori kao o “legendarnom borcu”

11.41 (isto)

16.44 (isto)

11.00 Mirogoj: Komemoracija žrtvama Hrvatskog križnog puta i bleiburške tragedije

12.15 Sarajevo: Misa u katedralnoj crkvi povodom obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške    

          tragedije, prijenos

13.34 Čuvari bleiburške uspomene, dokumentarni film (2017.) – film govori o Počasnom  bleiburškom vodu, koji se na svojoj službenoj internetskoj stranici predstavlja ovako: “lista Hrvata na uzor sadašnjim i budućim pokoljenjima, koja čuva uspomenu na Bleiburšku tragediju odavanjem počasti paloj braći”. Ukratko, riječ je o ustaškoj emigraciji sa sjedištem u austrijskom gradu Klagenfurtu.

15.36 Naličje pobjede 15.5.1945. – Bleiburg, dokumentarni film – kraća verzija trodijelne serije proizvedene 1991. godine. Počinje zbivanjima u travnju 1945. i završava predajuom hrvatske vojske na Bleiburškom polju.

Za očekivati je da će i informativni program (Vijesti, Dnevnik, Tema dana) u dobroj mjeri biti posvećeni bleiburškoj komemoraciji kao i misno slavlje u Zagrebu koje je u direktnom prijenosu na HTV2 u 18.00 sati.

Jedino što iznenađuje je izostanak prigodnog filmskog programa u večernjim satima. U ovu programsku shemu sasvim bi se dobro uklopio “Četverored” Jakova Sedlara, snimljen 1999. prema romanu Ivana Aralice koji se, naravno, bavi “pokoljem u Bleiburgu”.

 

 

Vesna Rajnović
Autor/ica 16.5.2020. u 08:55