Promocija knjige Juliana Borgera Krvnikov trag

tačno.net
Autor/ica 25.4.2016. u 11:52

Promocija knjige Juliana Borgera Krvnikov trag

Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje gostovanje Juliana Borgera, urednika i novinara britanskog Guardiana, autora knjige Krvnikov trag. Borger dolazi u Sarajevo na promociju svoje knjige koja će se održati u okviru specijalnog programa “Proljeće u Buybooku” u četvrtak, 28. 4. 2016. u 20:00 sati, u SARTRU (Gabelina, 4).  S posebnim zadovoljstvom najavljujemo da će bivša glasnogovornica Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, aktivistica i autorica Florence Hartmann ovim povodom također boraviti u Sarajevu te će uz ostale učesnike promocije, Senadu Kreso, Edinu Bećirević, Harisa Pašovića i Damira Uzunovića, učestvovati u razgovoru s Julianom Borgerom.

Dugo iščekivana Borgerova knjiga Krvnikov trag pojavila se u Buybookovom izdanju prije nešto više od mjesec dana, na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću u Hagu. Ova uzbudljiva i do sada neispričana priča o Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju i o tome kako su počinioci ratnih zločina na Balkanu pohvatani u najuspješnijem lovu na čovjeka u historiji, nakon objavljivanja, privukla je veliku pažnju međunarodne javnosti, a posebno bosanskohercegovačke i regionalne publike.

Krvnikov trag je uzbudljivo ispričana hronika traganja za balkanskim ratnim zločincima, koje je optužio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, i njihovog hvatanja. Borger pripovijeda kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić konačno pronađeni i opisuje intrigantne detalje o hapšenju Slobodana Miloševića, predsjednika Jugoslavije i prvog šefa države kojem je suđeno pred nekim međunarodnim tribunalom za zločine počinjene u ratu. Na osnovu intervjua s bivšim pripadnicima specijalnih snaga, obavještajcima i istražiteljima iz desetak zemalja – od kojih je većina prvi put progovorila o svom angažmanu – knjiga rekonstruira četrnaest godina dugi lov na ljude koji je bio proveden skoro u potpunoj tajnosti. Nakon što je podigao optužnice protiv najgorih ratnih zločinaca u Evropi poslije nacističke ere, Haški tribunal je na koncu uspio uhvatiti svakog od 161 osumnjičenog sa svoje liste, što predstavlja nezapamćen uspjeh u političkoj i vojnoj historiji svijeta.

Knjiga Krvnikov trag u prevodu Senade Kreso, uvrštena je u Buybookovu biblioteku Memorija, u okviru koje je do sada objavljeno još nekoliko značajnih naslova: Deveta vrata pakla Rezaka Hukanovića, Krv realpolitike Florence Hartmann, Na Drini genocid Edine Bećirević, itd.

Krvnikov trag može se naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 25,00 KM. Na promociji i u danima trajanja “Proljeća u Buybooku“, knjiga je dostupna po promotivnoj cijeni.

 Book_krvik

Više o autoru i knjizi

Julian Borger diplomatski je urednik lista The Guardian. Izvještavao je o ratu u Bosni za BBC i The Guardian, a potom se 1999. godine vratio na Balkan da izvještava o sukobu na Kosovu. Borger je bio član Guardianovog tima koji je 2014. dobio Pulitzerovu nagradu za seriju članaka o masovnom nadziranju građana poznatih kao Snowdenovi dokumenti. Bio je i u timu nagrađenom Medaljom za istraživačko novinarstvo 2013. godine i Specijalnom nagradom Paul Foot za istraživačko novinarstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

O knjizi

Ubudljiva, nikad ispričana priča o Međunarndom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju i o tome kako su balkanski ratni zločinci pohapšeni u najuspješnijom lovu na ljude u povijesti.

Krvnikov trag govori o gonjenju i hapšenju balkanskih ratnih zločinaca sa liste optuženika Haškog tribunala. Borger nam pripovijeda kako se Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću— kojima se sada sudi u Hagu – konačno ušlo u trag te opisuje intrige oko hapšenja Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Jugoslavije, prvog šefa države koji je izveden pred međunarodni tribunal zbog zločina počinjenih u vrijeme rata.  Na temelju razgovora sa bivšim vojnicima, pripadnicima specijalnih snaga, obavještajcima i istražiteljima iz desetak zemalja – od kojih je većina prvi put progovorila o svom učešću u tom lovu – ova knjiga rekonstruira četrnaestogodišnji lov na ljude koji je gotovo u potpunosti izveden  tajno.

Optuživši najgore ratne zločince za koje Evropa zna od nacističke ere, Haški tribnal je na koncu uspio pohvatati svih 161 osumnjičenika sa svoje potjernice,  što je uspjeh nezabilježen u političkoj i vojnoj historiji.

“Upečatljiva priča koja se teško ispušta iz ruku… Dobro organiziran i duboko istražen rad, koji na vješt način opisuje rat na Balkanu, zločince, krivični sud i njegovu baštinu.“

Kirkus Reviews

“Prepuna uzbudljivih detalja i često nalik na istinit špijunski roman… knjiga koja fascinira.”

Library Journal

 

“Julian Borger je ‘otključao’ skrivene priče o jednom historijskom lovu na ljude. Ova knjiga vas katapultira kroz dvije decenije političkih intriga, obmana, nepredvidljivih vođa, obavještajnih službi koje se međusobno natječu, loše izvedenih operacija u kojima bjegunci ginu, kao i o nizu uspješnih hapšenja na pustim seoskima putevima i u uspavanim selima, u pregrijanim stanovima punim oružja, i o iznenadnom prepadu i hapšenju bjegunca u jednom španskom restoranu,  koji pritom nije stigao ispiti ni gutljaj vina. Borger pokazuje kolika je vrijednost tribunala i onih koji su mu na prag izručili osobe koje predstavljaju samo utjelovljenje zla.”

David Scheffer

pozivnica-Krvnik_web

tačno.net
Autor/ica 25.4.2016. u 11:52