Serija performansa “Historija kamenu, budućnost vjetru” umjetnika Bojana Stojčića uskoro u Mostaru i Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 25.5.2021. u 09:43

Serija performansa “Historija kamenu, budućnost vjetru” umjetnika Bojana Stojčića uskoro u Mostaru i Sarajevu

Foto: Hamza Kulenović

Performans, koji je otvoren za javnost, održat će se na Partizanskom groblju u Mostaru u subotu, 29.5. u 17h, te Memorijalnom parku Vraca u nedjelju, 30.5. u 17h.

Svojim performansima Bojan Stojčić otkriva kako kultura sjećanja i zapuštena, često u korov obrasla mjesta spomena korespondiraju sa stanjem bh. društva. Kustosica performansa je Šejla Kamerić, a oni se realizuju u sklopu međunarodnog projekta Devouring Architecture i interdisciplinarne platforme za istraživanje Invazivne vrste u produkciji Udruženja Realstage.

Historija kamenu, budućnost vjetru serija je performansa koje će Stojčić izvesti na historijski značajnim lokacijama u Bosni i Hercegovini. Nakon performansa na Spomeniku zračnoj eskadrili NOB-a Medeno polje u Krajini, posljednji vikend u maju Stojčić će održati performanse na Partizanskom groblju u Mostaru te Spomen-parku Vraca u Sarajevu.

Foto: Hamza Kulenović

Obučen u oficirski mantil, nastojeći ispuniti prostor oko sebe svojim dahom, Stojčić puše bijele balone te vezujući ih za sebe poprima oblik utvare. Na taj način on oslikava zatočenost između prošlosti i budućnosti koju osjeća kao pripadnik i posmatrač svijeta u kojem se nalazi. U isto vrijeme, Stojčić prostor obogaćuje daškom života, tako komunicirajući upravo ono što ovom prostor-vremenu nedostaje.

Performans, koji je otvoren za javnost, održat će se na Partizanskom groblju u Mostaru u subotu, 29.5.2021 u 17:00, te Memorijalnom parku Vraca u nedjelju, 30.5.2021 u 17:00.

Bojan Stojčić je međunarodno priznat i zapažen umjetnik koji iznimno jasnim grafikama, korištenjem osobnog tijela i suptilnog humora ukazuje na neizrečeno. U svojim radovima, bavi se najintimnijim strahovima i tragedijama post-tranzicijskog i post-traumatskog društva.

Otkrivajući svoje osobno iskustvo usamljenog ranog odrastanja obilježenog bježanjem od rata i sukobljavanja sa njegovim posljedicama gdjegod bi se našao, Stojčić zagovara mir na duhovit i poetičan način. Mostarskoj publici predstavio se prije nekoliko godina svojim učešćem u programu Bauhaus goes South East pod pokroviteljstvom Univerziteta u Weimaru, kada je otkrio svoju intervenciju u prostoru, Spomenik neznanom komunalnom radniku.

Sarajevskoj publici Stojčić je posebno poznat kroz svoja brojna samostalna izlaganja od kojih se ističu samostalna izložba u Umjetničkoj galeriji BIH 2020. i galeriji Collegium Artisticum 2014. godine. Njegova instalacija Tražim osobu koja je nekoliko mjeseci bila izložena na fasadi Umjetničke galerije BIH tokom 2020. godine izazvala je iznimnu pažnju javnosti.

Organizaciju i produkciju događaja podržao je KRAK Centar za savremenu umjetnost, a fotografije potpisuje Hamza Kulenović.

tačno.net
Autor/ica 25.5.2021. u 09:43