Preminuo je Sixto Rodriguez, kultni Sugarman

tačno.net
Autor/ica 10.8.2023. u 09:24

Preminuo je Sixto Rodriguez, kultni Sugarman

foto: N1/AFP

Kultni detroitski kantautor Sixto Diaz Rodriguez preminuo je u 81. godini. Navodno je doživio moždani udar nekoliko mjeseci prije smrti i borio se s posljedicama do samog kraja.

Vijest o smrti objavljena je na glazbenikovoj službenoj web stranici i blogu: “S velikom tugom mi iz Sugarman.org objavljujemo da je Sixto Diaz Rodriguez preminuo ranije danas. Izražavamo najiskreniju sućut njegovim kćerima – Sandri, Evi i Regan – i cijeloj njegovoj obitelji”.

Rodriguezovu smrt je potvrdio i Stephen “Sugar” Segerman, koji vodi SugarMan.org. “Potvrdili smo s njegovom kćeri, Sandrom, da je preminuo jučer, 8. kolovoza, u 17:30 po detroitskom vremenu.”

Nakon što je izdao dva loše prodavana albuma (“Cold Fact” 1970. i “Coming From Reality” 1971.) za Sussex Records, napustio je glazbu i radio kao industrijski radnik.

Iako Rodriguezovi albumi nisu ostavili traga u SAD-u u vrijeme kada su objavljeni, stekle su brojne obožavatelje u inozemstvu, a njegova je popularnost rasla u zemljama poput Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Bocvane i Zimbabvea. “At His Best”, kompilacijski album koji je izdala australska diskografska kuća Blue Goose, dobio je platinastu nakladu u Južnoafričkoj Republici, a turneje po Australiji održao je 1979. i 1981. godine.

Desetljećima kasnije, nakon što je saznao da je njegova slava u Južnoj Africi samo rasla još od 70-ih, tamo je održao turneju, tijekom koje je snimljen dokumentarac “Dead Men Don’t Tour: Rodriguez in South Africa”. Naslov je bio ‘hint’ na glasine u zemlji da se on ubio tijekom koncerta prije nekoliko desetljeća. Nastavit će se vraćati u Južnu Afriku na još turneja, nastupajući 2001. i 2005. godine.

Tijekom godina, Rodriguez je polako postao kultna figura i u svojoj domovini, a Nas je semplirao njegovu prepoznatljivu pjesmu “Sugar Man” u pjesmi “You Da Man” iz 2001. Pjesma također pojavila na soundtracku za film “Candy” Heatha Ledgera iz 2006.

Njegova je slava dosegla vrhunac 2012., s premijerom dokumentarca “Searching For Sugar Man”. Film je režirao Malik Bendjelloul, a pratio je dva južnoafrička fana dok su pokušavali saznati jesu li glasine o Rodriguezovoj smrti istinite i, ako nisu, što mu se dogodilo. Prikazan je na Sundance Film Festivalu i osvojio je BAFTA-u za najbolji dokumentarac i Oscara za najbolji dokumentarni film 2013. godine, a sam dokumentarac je postao svojevrsni hit.

Nakon uspjeha dokumentarca, Rodriguez je održao niz koncerata, što samostalnih što na festivalima, uključujući Glastonbury 2013. i glavno mjesto na Wilderness Festivalu iste godine. Njegova turneja po Južnoj Africi te godine rasprodala se u nekoliko minuta, a na devet koncerata u Cape Townu i Johannesburgu nastupio je pred preko 40 tisuća obožavatelja.

muzika.hr

 

tačno.net
Autor/ica 10.8.2023. u 09:24