Fra MA Fu  – novi početak!

Petar Fehir
Autor/ica 19.8.2018. u 18:39

Fra MA Fu  – novi početak!

Festival koji je prije tri godine začet u Virovitici, kao promocija reportaža i reportera seli u Istru.

U prethodne tri godine festival je uglavnom iscrpio lokalne teme podravske metropole i bilo je vrijeme za pokret. Upravo kako je to tridesetih godina prošlog stoljeća učinio i čovjek iza ”alijasa”, Franjo Martin Fuis.

Iako kratak, samo trideset i pet, život ovog virovitičkog sina bio je sve samo ne monoton. Novinar, pisac i pjesnik. Romantičar i avanturista.

Pod pesudonimom Fra Ma Fu objavljivao je reportaže, stihove i pisao predloške za stripove.

Tako je Udruga Art 9  pokrenula 2013. biblioteku FRA-MA-FU u kojoj objavljuje njegove avanturističke romane s originalnim ilustracijama Andrije Maurovića..

Putovao je uglavnom biciklom i zapisivao putopise, ali i letio avionom. Imao je i pilotski ispit.

Postoji zapis da se  jednom prigodom, za potrebu novinske reportaže, prerušio u skitnicu i desetak dana živio kao prosjak tako da ga ni vlastiti brat nije prepoznao i dao mu milostinju. Svjedočio je Fra-Ma-Fu i požaru u “Hotelu slama” koji je progutao desetke gradskih skitnica. Posprdno nazvani hotel bio je zapravo skladište vojne slame u Maksimiru u kojem su beskućnici pronalazili utočište praveći prave nastambe u njegovoj unutrašnjosti.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, u prigodnom članku u povodu stogodišnjeice rođenja Franje Martina Fuisa, u listopadu 1943., u vrijeme NDH, na prijevaru se uspio dočepati dvokrilca tipa Potez 25 i s ondašnje se zrakoplovne postaje Borongaj uputio u partizane.

Bio mu je to zadnji let. Dvokrilac, s četiri partizanska ilegalca pokosio je sedam smreka na šumovitoj padini Preka kosa, smještenoj iznad Čorkove uvale i Sertić poljane kod Plitvičkih jezera.

Festival posvećen Frani Martinu Fuisu je ove godine naišao na vrlo susretljive domaćine u Fažani i biti će sadržajem najbogatiji do sada.

Kako će sve to izgledati, pitali smo Gorana Gazdeka direktora festivala:

„Pustolovni, ali na žalost i vrlo kratki život Franje Martina Fuisa od bijega s cirkuskom družinom iz rodnog grada kad mu je bilo samo trinaest godina s kojim je živio četiri godine i obišao svijet pa do tragične pogibije u zrakoplovnoj nesreći iznad Plitvica te cjelokupni stvaralački opus na polju novinarstva, književnosti, stripa, kazališta i filma sjajna su podloga za multimedijalni festival kojim ćemo baštiniti njegova djela i poticati mlade na stvaranje trajnih vrijednosti.

Ove godine ćemo ga se prisjetiti izložbom Od stripa do filma i natrag kolege Veljka Krulčića koja po prvi puta na jednom mjestu, predstavlja cjelovito stvaralaštvo Franje Fuisa na području stripa kao scenariste, urednika strip-izdanja, autora prve škole stripa i kao pisca pripovijedaka/novela i romana prema kojima su kasnije nastali stripovi i kao strastvenog filmaša, nesuđenog redatelja prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma; dokumentarnim filmom Šifra galeb autora Marija Fanellija i Mladena Hanzlovskog iz šezdesetih godina prošlog stoljeća i predavanjem kolege Marijana Lipovca Franjo Fuis kao pratitelj nobelovca Lavoslava Ružičke.

Pripremamo okrugli stol  Novinari- kolege ili neprijatelji, a tu je još i čitav niz izložbi, predavanja, radionica, koncerata i kazališnih predstava. Budući da je Fuis živio i stvarao tridesetih godina na Brijunima ćemo upriličiti dobrotvorni party Bal tridesetih kojim ćemo se prigodnom izložbom, glazbom, odjećom, frizurama i hranom vratiti i to doba, a prihod donirati Nacionalom parku Brijuni  za prehranu životinja u Safari parku“.

Što reći nego – sretan novi početak!

Petar Fehir
Autor/ica 19.8.2018. u 18:39